Risico en rendement

Beleggen is leuk en Sequoia wil u er graag meer over vertellen. Vandaar dat we u via deze kennisbank tips en uitleg geven over alles wat met beleggen te maken heeft. Eén van de belangrijkste onderwerpen bij beleggen is risico en rendement. Wij vertellen u graag hoe nauw deze met elkaar verbonden zijn en waar u op moet letten als u gaat beleggen.

De onlosmakelijke verbintenis tussen risico en rendement

U investeert geld in beleggingen met de hoop – of zelfs de verwachting – dat het rendement oplevert. Toch weet u ook dat beleggen risico’s kent. “U kunt uw inleg (voor een deel) verliezen” hoort u dan. Dat klopt, de waarde van uw beleggingen kan inderdaad dalen. Want dat is de prijs die u betaalt wanneer u investeert in beleggingen met hoge rendementsverwachtingen. Gelukkig kunt u zelf bepalen hoeveel risico u bereid bent om te nemen. Op basis van uw financiële én emotionele draagkracht wordt een risicoprofiel opgesteld. Daarna kan uw beleggingsportefeuille gevuld worden met producten die passen bij uw risicoprofiel. Beperk u daarbij niet tot één beleggingsproduct.

Risico spreiden

Een gouden regel bij beleggen is namelijk om uw risico te spreiden. Dat doet u door ‘niet alle eieren in hetzelfde mandje te leggen’. Anders gezegd, u spreidt uw investeringen over verschillende beleggingsproducten en categorieën (asset classes). Zo kunt u per beleggingsproduct en categorie bekijken wat de verhouding is tussen risico en rendement. Vervolgens bepaalt u – op basis van uw risicoprofiel – of en zo ja, hoeveel geld u in dat product wilt investeren. Bij het bepalen van risico en rendement is de vuistregel dat als de beurskoersen sterk schommelen (hoge volatiliteit) het risico van een product flink groter is, maar dat tegelijkertijd de kans op een flink rendement ook toeneemt.

Bruto en netto rendement

Wat u bij het bepalen van het risico en rendement van beleggingen ook in de gaten moet houden, is of u te maken hebt met het netto of bruto rendement. Een bruto rendement kan namelijk heel aantrekkelijk zijn, maar daar moet u nog wel de kosten van het beleggen vanaf trekken. Houdt u dan nog een aantrekkelijk rendement over?

Transparant beleggen met Sequoia

Sequoia is altijd transparant. U ziet bij ons de netto rendementen en wij handelen alleen in uw belang. Via ons klantenportaal hebt u altijd en overal inzicht in uw beleggingsportefeuille en wij leggen periodiek verantwoording aan u af. Bovendien leggen we samen met u uw risicoprofiel vast en houden we rekening met uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Dus wilt u nog meer profiteren van onze deskundigheid, bel of mail ons dan even. Wij zetten graag met u de mogelijkheden op een rij.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.