Fundamentele versus technische analyse

Wanneer u weet wat uw vermogensdoelstelling en risicobereidheid is, kunt u een beleggingsplan en strategie gaan bepalen. Om te voorkomen dat u te veel op uw gevoel gaat beleggen (lees hierover het artikel Valkuilen van beleggen), doet u er verstandig aan om informatie te vergaren en deze te analyseren. Om u wegwijs te maken in de overvloed aan informatie over beleggen, behandelen we in dit artikel de fundamentele analyse en de technische analyse.

Het nut van fundamentele analyse

Wat beleggen zo leuk maakt is het interpreteren van informatie om daar vervolgens financieel voordeel mee te behalen. De fundamentele analyse is de meest populaire methode onder beleggers. U verdiept zich hierbij in individuele bedrijven en hele bedrijfstakken, in eigen land maar ook wereldwijd. Dat doet u het best aan de hand van jaarverslagen en winstontwikkelingen. U vormt zich een beeld van wat voor u de meest interessante bedrijven zijn om in te investeren. U probeert goede informatie te krijgen zodat u een betere inschatting kunt maken over toekomstige bedrijfsontwikkelingen. De fundamentele analyse beperkt zich niet alleen tot het bedrijf zelf. Ook de algemene economische situatie, onderlinge verhoudingen tussen landen en de manier waarop het bedrijf hier strategisch op inspeelt, maken onderdeel uit van de fundamentele analyse. Dus zowel op micro-, meso- als op macroniveau worden economische gegevens vergaard en geanalyseerd. Zo wordt er onder meer gekeken naar de wereldwijde ontwikkelingen van de rente, inflatie en valutakoersen. Op bedrijfsniveau zijn winst, cashflow, rentabiliteit en solvabiliteit belangrijke kengetallen. Verder zijn er ratio’s die zijn vernoemd naar hun bedenkers, zoals de Shiller koers-winstverhouding. Al deze variabelen worden door fundamenteel analisten in kaart gebracht, met als doel te achterhalen wat te kopen en wat te verkopen.

Het nut van technische analyse

Probeert fundamentele analyse antwoord te geven op de vraag “Wat te (ver)kopen?” , technische analyse probeert antwoord te geven op de vraag “Wanneer te (ver)kopen?”. De technische analyse baseert zich uitsluitend op het koersverloop. Het idee is dat het resultaat van fundamentele analyse zich uit in de koers; technische analyse bestudeert de koers om de trends in het koersverloop zichtbaar te maken. Er zijn 3 trends te onderscheiden: een stijgende, een dalende of een zijwaartse trend. Om trends zichtbaar te maken, worden verschillende soorten grafieken gebruikt. Hierin wordt de volatiliteit van de koersen snel zichtbaar. Ook zien we of er sprake is van een bull market of bear market. Het herkennen van de trend is overigens niet zo eenvoudig, omdat de koersen erg wisselvallig kunnen zijn. Beleggers gebruiken de technische analyse om vooruit te kijken. Om een inschatting te maken van de komende periode, bijvoorbeeld een jaar, wordt gekeken naar de gegevens van de afgelopen 2 jaar. Bij een zijwaartse trend zitten de toppen en bodems steeds rond eenzelfde waarde. Bij een stijgende trend verplaatsen de toppen en bodems zich steeds verder naar boven (bull market). Bij een dalende trend sluiten de toppen en bodems steeds lager (bear market). Beleggers die graag investeren in hefboomproducten, maken veelvuldig gebruik van de technische analyse.

De analyse van Sequoia

Wij volgen voor u dagelijks het nieuws en baseren onze beleggingsbeslissingen op fundamentele analyses. Indien wij van mening zijn dat het in uw belang is om tot aan- of verkoop over te gaan, doen we dat. Uiteraard leggen we uit waarom deze wijziging in uw portefeuille bijdraagt aan het behalen van uw vermogensdoelstelling. We leggen periodiek verantwoording aan u af en u kunt op elk moment zien hoe we uw vermogen belegd hebben. Nieuwsgierig hoe we uw vermogen beleggen? Mail of bel ons dan snel!

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.