Wat is volatiliteit?

Wat is volatiliteit – uw beleggingsportefeuille

Als u geld heeft belegd dan zult u merken dat de waarde van uw vermogen onderhevig is aan schommelingen. Dat komt omdat de beleggingsproducten uit uw portefeuille voortdurend in waarde dalen en stijgen. Die beweeglijkheid noemen we volatiliteit. Maar wat is volatiliteit precies en hoe wordt die beïnvloed?

Beleggingsinstrumenten

Uw portefeuille bestaat uit verschillende beleggingsproducten: aandelen, obligaties, verschillende valuta en zo meer. Bij dit laatste beleggingsinstrument draait alles om de wisselkoersen tussen munteenheden. Bijvoorbeeld de koers dollar euro : hoeveel dollar krijgt u voor één euro? De waarde van de verschillende beleggingsinstrumenten is af te lezen in de koersen.

Aandelenkoersen

Behalve dat aandelenkoersen de waarde van bedrijven laten zien, geven ze ook inzicht in de historie ervan. Aandelenkoersen zijn continue in beweging. Ze worden beïnvloed door tal van factoren: de winstgevendheid van bedrijven, het vertrouwen in de economie, de rentestand, de situatie in een land of een werelddeel. Voor aandelen geldt ook dat onder andere vraag en aanbod bepalend zijn voor de prijs. De koersen bewegen voortdurend op en neer.

VIX index

De volatiliteit wordt gebruikt om zo goed mogelijk te laten zien hoe aandelenkoersen zich gedragen. Er wordt gekeken naar de beweeglijkheid in het verleden én toekomst. Een goede vraag is bijvoorbeeld wat is volatiliteit gelet op de handelsboycot, de lage rentestand, de Brexit, klimaatveranderingen et cetera. Beleggers gebruiken de VIX index (Volatility Index) van de Chicago Board Options Exchange om de mate van volatiliteit te zien van de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

Hoge volatiliteit, hoger risico

Een voorbeeld: opkomende markten kunnen interessant zijn voor beleggers omdat die veelal gepaard gaan met hoge rendementen. Het vertrouwen in deze bedrijven is echter nog niet zo stabiel; de bedrijven zijn weliswaar veelbelovend, maar hebben hun naam nog niet waargemaakt. Er is meestal ook veel concurrentie, zodat de toekomst van deze bedrijven onzeker is. Dit kan resulteren in aandelenkoersen met een hogere volatiliteit en dus ook een hoger risico voor de belegger.

Volatiliteit en uw risicoprofiel

Bij het samenstellen van uw beleggingsportefeuille kiezen we alleen producten die passen bij uw risicoprofiel. Enige beweeglijkheid zal er altijd zijn. Maar dan zijn er de ervaren vermogensbeheerders van Sequoia om u gerust te stellen. In ons kwartaalbericht leest u alles over de actuele volatiliteit.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.