De vermogensrendementsheffing gaat veranderen!

Rendementsheffing 2018 en rendementsheffing 2019

De vermogensrendementsheffing doorgronden is geen eenvoudige opgave. Daarnaast is de heffing lang niet altijd schappelijk. Kijk maar eens naar de rendementsheffing 2018 en rendementsheffing 2019. Zelfs met de huidige lage spaarrente, houdt de belastingdienst nog steeds rekening met een fictief rendement. In eerdere berichten hebben wij u er al op gewezen dat u met sparen steeds meer risico’s loopt (lees het artikel Sparen kost u tegenwoordig geld). Sparen levert geen enkel rendement op. U kunt dus beter gaan beleggen.

Wijziging vermogensrendementsheffing

Onlangs heeft staatssecretaris Snel van Financiën bekendgemaakt dat de vermogensrendementsheffing gaat wijzigen. Hij heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend om de belastingheffing in box 3 aan te passen. Hier zullen vooral spaarders van profiteren. Dat lijkt logisch, omdat spaargeld nu nauwelijks of geen rente oplevert. De rendementsheffing 2018 en rendementsheffing 2019 zijn dan ook niet meer van deze tijd. Toch moet u tot minstens januari 2022 wachten voordat de belastingdienst de belastingheffing voor spaarders aanpast. De huidige problemen bij de belastingdienst maken een snellere invoering onmogelijk.

Is het wel gunstig voor spaarders?

Het wetsvoorstel is vooral goed nieuws voor spaarders. Zij zullen in box 3 minder of zelfs geen belasting gaan betalen. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen zou u vanaf 2022 met de huidige rentestand over een spaartegoed van € 440.000,= geen vermogensrendementsheffing betalen. Maar is het wel zo gunstig voor spaarders?

Waarom u toch beter kunt beleggen

Het is natuurlijk fantastisch nieuws dat u minder belasting gaat betalen over uw spaartegoeden. Toch kleven hier ook nadelen aan. Allereerst duurt het nog minstens twee jaar voordat de vermogensrendementsheffing wordt aangepast. Daarbij vragen wij ons af hoe de nieuwe heffing er dan precies uit gaat zien. Het huidige wetsvoorstel moet namelijk eerst nog door de Tweede Kamer en daarna – eventueel met wijzigingen – door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Als u na de goedkeuring dan geen kosten meer hoeft te betalen á la de rendementsheffing 2018 of rendementsheffing 2019, houd er dan rekening mee dat u kosten gaat betalen aan de bank. Dat komt door de negatieve spaarrente, zoals beschreven in het artikel . Dan hebben we de inflatie nog niet meegerekend, want ook daardoor zal uw spaartegoed deels verdampen.

Beleggen levert op lange termijn meer op dan sparen

Met een kapitaal dat u volgend jaar nodig heeft, kunt u beter niet gaan beleggen. Maar als u spaargeld heeft waar u vrij over kunt beschikken, kom dan eens praten met de vermogensbeheerders van Sequoia. Wij laten u duidelijk zien wat uw geld oplevert als u het gaat  beleggen. We bespreken met u alle risico’s en stemmen de beleggingen af op uw doelstellingen en risicobereidheid. U zult zien dat beleggen op lange termijn meer oplevert dan sparen. Met Sequoia heeft u er bovendien geen omkijken meer naar. Wij nemen u mee in de wereld van beleggen en geven u volledige inzage in onze transacties. Wilt u weten hoe wij dat doen? Kijk dan op de pagina Vermogensbeheer of bel ons op 088 2057979.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.