Sparen kost u tegenwoordig geld!

Ontwikkeling spaarrente

Nederlanders zijn spaarlustig. We zien dan ook overal spaaracties, bijvoorbeeld bij supermarkten. Maar sparen voor de oude dag, een appeltje voor de dorst of voor de studie van kinderen wordt steeds minder aantrekkelijk. De ontwikkeling van de spaarrente laat namelijk al jaren een daling zien en deze trend zet zich door. Nog even en dan moet u wellicht betalen om uw geld bij de bank te stallen.

Negatieve rente

Er zijn nu al banken waar u geen rente meer ontvangt over het geld dat u op uw spaarrekening heeft staan. Gezien de ontwikkeling van de spaarrente zullen spaarders vermoedelijk met negatieve rentes te maken gaan krijgen. Dat kan betekenen dat zij de banken moeten betalen om hun geld in bewaring te houden. Bent u al op de hoogte van dit risico?

Risico van sparen

Voorheen kleefden er aan sparen weinig tot geen risico’s. Maar dat kan nu heel anders uitpakken. Als banken geld over hebben, moeten ze dat namelijk stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB rekent al met negatieve rentes op tegoeden. Het kost de banken dus al geld om uw spaartegoeden onder te brengen bij de ECB.

Renteverlaging ECB

Om de Europese economie te ondersteunen is de kans groot dat de ECB de rente nog verder zal verlagen. Onlangs heeft Mario Draghi, voorzitter van de ECB, maatregelen genomen. De negatieve rente bij de ECB voor de banken is hierdoor nog groter geworden. De kans is groot dat de banken deze kosten snel gaan doorrekenen aan u.

Goed nieuws voor beleggers

De ontwikkeling van de spaarrente is goed nieuws voor beleggers. Want als sparen geen rendement meer oplevert, of zelfs negatief rendeert, zullen steeds meer mensen gaan denken aan beleggen. Door de lagere rente kunnen grote bedrijven nog goedkoper geld lenen waarmee ze oude leningen kunnen herfinancieren. Met de winst die hierdoor ontstaat, kan de winst per aandeel stijgen. Dit kan gunstig zijn voor de koersen van de aandelen, waarmee beleggers worden beloond.

Lage rente in toekomst

Vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China zijn Amerikaanse bedrijven terughoudend met investeringen. Daarom heeft de Federal Reserve (Centrale Bank van de VS) onlangs voor het eerst in 10 jaar tijd de rente verlaagd. Daarmee wil ze Amerikaanse bedrijven aansporen om te investeren. Er zijn nog meer aanwijzingen dat de rente lange tijd laag zal blijven. Bijvoorbeeld het geld opzij zetten voor later, wat de geldreserves verhoogt. Met een groot aanbod van geld en weinig vraag, blijft de rente laag.

Gunstige tijd om te beleggen

Door de negatieve ontwikkeling van de spaarrente, lijkt het nu dus een goed moment om te beleggen. Hiermee kunt u onder andere uw pensioen, dat door de lage rente steeds verder afkalft, aanvullen. Ook kunt u uw vermogen behoeden voor negatieve spaarrentes.

Gunstig beleggen met Sequoia

U hoeft niet thuis te zijn in de wereld van beleggen. Ook hoeft u niet bang te zijn voor mooie praatjes en ondoorzichtige transacties. Want met Sequoia bent u verzekerd van een onafhankelijke en betrouwbare gesprekspartner die oog heeft voor uw wensen. Wij zoeken voor u beleggingsproducten die passen bij uw risicoprofiel en financiële doelstellingen. Maar behalve een deskundige vermogensbeheerder zijn wij vooral een hele betrokken gesprekspartner. Want vermogensbeheer is mensenwerk!

Wilt u weten hoe wij uw vermogen op een voor u verantwoorde manier beheren? Of bijvoorbeeld uw pensioen tegen fiscaal gunstige voorwaarden kunnen beleggen? Wij vertellen het u graag. Neem snel contact met ons op!

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een korte handleiding.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.