Wel of niet beleggen in staatsobligaties met negatieve rente?

Nu u bij veel banken rente moet betalen over uw spaargeld, overweegt u misschien, net als vele anderen, om te gaan beleggen. Beleggen in staatsobligaties lijkt dan een veilige keuze. Maar is dat ook zo?

Negatieve rente staatsobligaties

Staatsobligaties zijn gewild bij beleggers omdat het risico meestal laag is. Het geld dat u hebt geïnvesteerd, krijgt u normaal gesproken aan het einde van de looptijd weer terug. Tot voor kort kregen beleggers ook nog een kleine rentevergoeding. Maar ook sommige staatsobligaties kennen tegenwoordig een negatieve rente. Is het dan wel zo slim om te beleggen in staatsobligaties?

Verplicht

Soms zijn partijen verplicht om staatsobligaties in hun portefeuille te hebben. Pensioenfondsen en banken beleggen bijvoorbeeld in staatsobligaties omdat ze moeten voldoen aan risicospreiding en liquiditeitseisen. Ook kunnen banken staatsobligaties gebruiken als onderpand bij leentransacties op valutamarkten.

Andere factoren

Sommige beleggers kopen staatsobligaties met negatieve rente in buitenlandse valuta, in de verwachting dat de valutakoers gaat stijgen. Zij nemen de negatieve rente voor lief, omdat ze denken winst te maken op de valutakoers. Verwachtingen over de toekomstige rente kunnen ook redenen zijn om staatsobligaties met een negatieve rente te kopen. Er wordt dan ingespeeld op de situatie dat de rente nóg verder zal dalen. Wanneer dat gebeurt, stijgen de koersen van deze obligaties in waarde.

Bescherming

Het mag duidelijk zijn dat staatsobligaties met negatieve rente doorgaans niet veel rendement opleveren. Toch nemen ook wij sommige staatsobligaties met negatieve rente op in onze beleggingsportefeuilles. Dit is vanwege de risicospreiding. Op die manier beschermen we uw belegd vermogen tijdens economisch mindere tijden.

Durf uw risico en rendement te verhogen

Uitsluitend beleggen in staatsobligaties met negatieve rente is niet aan te raden. U behaalt daarmee nauwelijks rendement. Als u meer rendement wilt ontvangen dan kunt u in aandelen beleggen, maar daar hoort een ander risico bij. Hoeveel risico kunt u nemen? Of misschien nog wel belangrijker: hoeveel risico wilt u nemen? Kortom, wat is uw risicobereidheid? Dat willen we graag met u onderzoeken. Wanneer we weten wat uw risicobereidheid is, kunnen we een veelbelovende portefeuille voor u samenstellen. Het wordt een mooie mix van risicovolle en minder risicovolle beleggingsproducten, die passen bij uw risicoprofiel. Hiermee bent u verzekerd van een beleggingsportefeuille met een voor u aanvaardbaar risico en het beste, daarbij passende, rendement.

Ook interesse in uw beste beleggingsportefeuille? Maak direct een afspraak, dan hebt u binnenkort de beleggingsportefeuille die bij u past.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.