Wat is inflatie en hoe beïnvloedt het uw beleggingen?

Als u gaat beleggen, krijgt u te maken met allerlei termen die met geld samenhangen. In onze kennisbank leggen we deze termen uit, zodat u een beetje thuis raakt in de wereld van het beleggen. Deze keer is dat inflatie. Wat is inflatie en wat is de invloed ervan op uw beleggingen?

Wat is inflatie?

Inflatie is de waardevermindering van geld. U merkt dit wanneer u voor dezelfde producten meer geld moet betalen dan in een voorgaande periode. Oftewel, voor hetzelfde bedrag kunt u minder producten kopen.

Wat is inflatie in relatie tot prijsstijgingen?

Wanneer consumenten vertrouwen in de toekomst hebben, gaan ze geld uitgeven. De vraag naar goederen en diensten stijgt en de prijzen kunnen dan op termijn mee stijgen. Door deze prijsstijgingen worden goederen en diensten duurder. Er is dan sprake van inflatie. Het is overigens mogelijk dat de prijzen in een bepaalde maand hoger zijn dan in de maand daarvoor, maar dat de inflatie toch afneemt.

Consumenten Prijs Index (CPI)

Dat zit zo. Het CBS onderzoekt de prijsontwikkeling van een pakket goederen en diensten dat door consumenten gemiddeld wordt aangeschaft. De prijsstijgingen van die goederen en diensten worden door het CBS – op maandbasis – vergeleken met het prijspeil van het jaar daarvoor. Het CBS drukt dit prijspeil uit in de Consumenten Prijs Index (CPI). De inflatie wordt berekend op basis van deze CPI. Stel nu dat de CPI in de maand januari van dit jaar 111,61 was. Ten opzichte van 108,90 – de CPI van de maand januari van vorig jaar – een stijging van 2,5%. De inflatie in januari is dan dus 2,5%. Stel dat in de maand februari van dit jaar de CPI 112,06 was. In vergelijking met 109,48 – de CPI van de maand februari vorig jaar – een stijging van 2,4%. De inflatie in februari is dan dus 2,4%. Nu zien we dat ondanks dat het prijspeil in februari hoger is dan in januari, het inflatiecijfer toch een daling laat zien. De inflatie is namelijk van 2,5% naar 2,4% gegaan.

Wat is inflatie in relatie tot beleggen?

Veel sparen is nu eigenlijk zinloos. Steeds meer banken brengen u namelijk tegenwoordig negatieve rente in rekening. Verder is de kans groot dat uw spaargeld door inflatie minder waard zal worden. Beleggen is daarom een goede keuze, zeker nu. Want dan hebt u, ondanks de inflatie, toch nog kans om rendement op uw vermogen te halen.

Beleggen? Doe het nu. Wilt u zo veilig mogelijk beleggen? Vertrouw op Sequoia en bel direct.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.