Wat zijn aandelen?

Met beleggen van vermogen op de beurs wordt meestal het investeren in aandelen bedoeld. Maar wat zijn aandelen? En wat moet u weten voordat u gaat beleggen in aandelen? In dit artikel leest u de definitie, voordelen, waarde en risico’s van beleggen in aandelen. Natuurlijk geven we u ook advies.

Wat zijn aandelen: een definitie

Bedrijven geven aandelen uit in ruil voor geld. Wat zijn aandelen? Aandelen zijn waardepapieren waarmee de eigenaar (aandeelhouder) mede-eigenaar wordt van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Aan het aandeel is een stemrecht verbonden. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) kunnen de aandeelhouders invloed uitoefenen op het beleid van de onderneming.

Wat zijn aandelen: de voordelen

Het bezitten van aandelen heeft verschillende voordelen. Allereerst behalen aandeelhouders rendement wanneer de aandelen in waarde stijgen: koerswinst. Verder kan een bedrijf besluiten om haar aandeelhouders te belonen, bijvoorbeeld als er goede resultaten zijn geboekt. Het bedrijf keert dan dividend uit in de vorm van geld of aandelen. Een ander voordeel dat aandeelhouders hebben, is dat zij vaak met voorrang nieuwe aandelen mogen kopen als het bedrijf besluit opnieuw aandelen uit te geven. Tot slot hebben alle aandeelhouders de mogelijkheid om via hun stemrecht de koers van het bedrijf enigszins te sturen.

Wat zijn aandelen waard: koersschommelingen

U koopt aandelen met de bedoeling om koerswinst en/of dividend te verkrijgen. De koers waartegen u de aandelen koopt, schommelt continu. Als het bedrijf met goede berichten naar buiten komt, geeft dat vertrouwen bij de beleggers en willen zij die aandelen kopen. De koers stijgt.

Wat zijn aandelen: de risico’s

Beurskoersen zijn constant in beweging. Handelaren zijn daarom voortdurend op zoek naar informatie die de beurskoersen kunnen beïnvloeden. Deze informatie wordt mede verstrekt door de bedrijven zelf, zoals winstprognoses. Maar politieke besluiten of weersomstandigheden hebben eveneens invloed op de koersen. Als bedrijven negatief in het nieuws komen (rampen, milieuschandalen) – maar ook als ze positief in het nieuws komen – heeft dat effect op de koersen. Er zijn dus veel factoren die een rol spelen bij het bepalen van de koers. Deze laat zich dan ook lastig voorspellen. Vandaar dat beleggen risico’s met zich meebrengt.

Aandelen en u: advies

Een veel gemaakte fout bij het beleggen in aandelen is om mee te gaan in de waan van de dag. Het is lastig om het hoofd koel te houden als beurskoersen plotseling hard in waarde dalen of stijgen. In luttele seconden is uw vermogen flink in waarde gedaald of gestegen. Misschien hebt u de neiging om dan snel aandelen te verkopen dan wel te kopen. Bedenk echter dat u daarmee uw rendement mogelijk beïnvloedt. Ook kan het nadelige gevolgen hebben voor uw vermogensdoelstelling op de lange termijn.

Optimaal belegd blijven met Sequoia

Ook wij zijn voortdurend op zoek naar informatie. Die analyseren we en op basis daarvan passen we zorgvuldige interventies toe. We laten ons niet gek maken door sterke dalers en stijgers, maar kijken naar uw vermogensdoelstelling en risicoprofiel. Wij weten hoe we uw vermogen optimaal belegd kunnen houden.
Wilt u uw vermogen ook optimaal belegd houden? Kom dan met ons praten. We leggen het u met alle plezier haarfijn uit.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.