Wat is bull market?

Wie kent niet de Charging Bull, ook wel bekend als the Bull of Wall Street? Het grote bronzen beeld van een aanvallende stier in het financiële district van New York, trekt dagelijks veel toeristen. Niet toevallig heeft de beeldhouwer Arturo Di Modica gekozen voor een stier. Het is immers het symbool van agressief financieel optimisme en welvaart. Hier ontlenen we de term bull market dan ook aan. Wat is een bull market eigenlijk precies? Sequoia neemt u graag mee in de wereld van beleggen en legt het u uit.

Wat is bull market: financieel optimisme

We spreken van een bull market wanneer de beurskoersen alsmaar blijven stijgen. Mogelijk dat er zich af en toe een dip voordoet, maar daarna herstellen de koersen zich weer en gaan ze weer omhoog. Voordat echt sprake is van een bull market, moeten de beurskoersen wel over een langere periode stijgen: weken, maanden of zelfs jaren. We kunnen achteraf dus pas vaststellen of er sprake is geweest van een bull market en hoe lang die heeft geduurd.

Wat is bull market: sentiment

Beurskoersen laten zich moeilijk voorspellen, dus een bull market is pas vast te stellen wanneer we terugkijken. Over het algemeen wordt de start van een bull market ingeluid wanneer de koersen over een breed front gemiddeld 20% hoger sluiten dan hun dieptepunt. Het sentiment op de beurs is positief en de koersen blijven stijgen. Een (aanvallende) stier die met zijn kop opwaartse bewegingen maakt, is het symbool voor dit financieel optimisme.

Wat is bull market: dieptepunt en bear market

In een bear market is het sentiment negatief. De koersen dalen en er heerst een financieel pessimisme. Een (aanvallende) beer die met zijn klauwen neerwaartse bewegingen maakt, is het symbool van dit financieel pessimisme. De omslag van het sentiment van pessimisme naar optimisme is dus een belangrijk moment en meestal de start van een bull market. Beleggers zijn hoopvol en hun optimisme over de toekomst doet de koersen stijgen.

Wat is een bull market niet?

Wanneer beurskoersen gedurende een dag stijgen, spreken we nog niet van een bull market. Daarvoor is de periode te kort. Maar verder is er geen universele methode om een bull market te identificeren. Analisten hebben vaak hun eigen methoden om een bull market als zodanig te bestempelen.

Wat is bull market volgens Sequoia?

Sommige aanbieders van beleggingsproducten beweren dat we in een bull market zitten om u daarmee te verleiden tot het aankopen van hun producten. Laat u dan goed voorlichten; niemand kan de beurskoersen immers voorspellen. Wij zijn dan ook van mening dat we een bull market pas achteraf kunnen herkennen. Wel verdiepen wij ons dagelijks in de economische en financiële markten en analyseren we deze gegevens voor u. Sequoia belegt voor u voor de lange termijn. Een bull market zal zich daarom zeker voordoen tijdens deze periode. Wij kunnen u verzekeren dat we uw portefeuille te allen tijde samenstellen met beleggingsproducten die passen bij uw vermogensdoelstelling en risicobereidheid.

Bent u benieuwd naar onze persoonlijke en deskundige aanpak? Maak dan direct een afspraak. Wij horen graag van u.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.