Situatie in Oekraïne, effect op de beurzen en onze visie daarop

Afgelopen nacht zijn de Russische troepen Oekraïne binnengevallen. In de afgelopen weken hebben we allemaal de ontwikkelingen gevolgd, met de bijbehorende speculaties over wat er daadwerkelijk zou gaan gebeuren. De beurzen hebben de laatste weken door deze toegenomen onzekerheid een bijzonder volatiel en negatief verloop laten zien. Niet alleen de situatie in Oekraïne, ook de oplopende inflatie en de aanpassingen in het beleid van de Centrale Banken is daarvoor de aanleiding geweest.

Op de ontwikkelingen in geopolitieke conflicten is het lastig anticiperen. Dergelijke conflicten zorgden in het verleden voor kortstondige volatiliteit op de financiële markten. Of dat dit keer ook zo zal zijn, zullen we verder moeten beoordelen. Hoe dan ook is er nu in elk geval sprake van verder oplopende olie- en gasprijzen. Dit komt omdat Rusland een belangrijke exporteur van olie en gas is en leveranties naar Europa ook deels door Oekraïne gaan. Bijna 40% van het gas dat in Europa wordt gebruikt, komt uit Rusland.

Daarnaast zullen er verdere sancties worden aangekondigd door de Westerse landen, op politiek en economisch gebied.

Rust bewaren
Inmiddels zijn de aandelenbeurzen vandaag verder gedaald door de geopolitieke spanningen, maar vooral doordat de centrale banken dit jaar het beleid aanpassen en minder zullen stimuleren. Vooralsnog vinden wij het te vroeg om conclusies te trekken uit de situatie die vandaag is ontstaan. Wij proberen altijd de doelen voor de langere termijn in het oog te houden en de vooruitzichten voor een gespreide portefeuille te beoordelen. Onze visie blijft voorlopig dat de meeste regio’s en bedrijven er economisch gezond voor staan. Het effect op de inflatie, de rente en de financiële markten zal verder beoordeeld moeten worden en zou tot aanpassingen kunnen leiden. De komende dagen zal de volatiliteit zeker aanhouden, maar het blijft belangrijk om de rust te bewaren.

24 februari 2022

 

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.