Wat zijn beleggingsinstrumenten?

U heeft zich verdiept in de wereld van beleggen en gaat de volgende stap zetten: u gaat beleggen op de beurs. Met welke beleggingsproducten gaat u uw portefeuille dan vullen? De keuze in beleggingsinstrumenten is groot en elk instrument heeft zijn eigen specialiteit en risico. Om u een beetje bekend te maken met deze specialiteiten en risico’s, geven we in dit artikel ‘Wat zijn beleggingsinstrumenten? ‘ een korte toelichting.

Wat zijn beleggingsinstrumenten: beleggingsproducten

De term beleggingsinstrumenten en beleggingsproducten worden vaak door elkaar gebruikt. Ze hebben dan ook dezelfde betekenis. Beleggingsinstrumenten zijn producten waarin u kunt beleggen. Als voorbeeld noemen we aandelen en obligaties, ook wel effecten genoemd. Bedrijven en overheden geven effecten uit in ruil voor geld. Het verhandelen van effecten vindt plaats op de effectenbeurs.

Wat zijn beleggingsinstrumenten: ETF’s en derivaten

Behalve dat u kunt beleggen in aandelen en obligaties kunt u ook beleggen in ETF’s (lees ook het artikel Wat is indexbeleggen?) of derivaten. Derivaten zijn beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan onderliggende effecten. De meeste bekende derivaten zijn opties, turbo’s en futures.

Wat zijn beleggingsinstrumenten: kenmerken

Waarin onderscheiden de verschillende beleggingsinstrumenten zich? Doorgaans kijken we naar de aanschafwaarde, looptijd, het rendement en risico. Zo is beleggen in aandelen populair omdat u naast het rendement mogelijk ook een vergoeding krijgt in de vorm van dividend. Beleggen in (staats)obligaties kan relatief veilig zijn. Ondanks het lage rendement kunnen beleggers een deel van hun portefeuille met obligaties vullen om zo het risico te beperken. Om het rendement van hun portefeuille intussen te verhogen, kunnen beleggers hiernaast kiezen voor derivaten. Het voordeel van dit beleggingsproduct is dat u met een relatief lage investering – vanwege het hefboomeffect – een flink rendement kunt halen. Pas wel op met derivaten want de kans op verlies is ook aanzienlijk. Tot slot de ETF’s. Deze beleggingsproducten volgen bepaalde indices, zoals de AEX of Dow Jones. U investeert in één keer in een groot aantal bedrijven die over de hele wereld gevestigd zijn. Dit zorgt voor een goede risicospreiding. ETF’s zijn dan ook erg populair onder beleggers, ook omdat de kosten voor het verhandelen relatief laag zijn. Dit is natuurlijk gunstig voor het rendement.

Wat zijn beleggingsinstrumenten: risico en rendement

Alle beleggingsproducten kennen een zeker risico. Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe hoger het potentiële rendement, hoe hoger het risico van het beleggingsproduct zal zijn. Ook geloven wij dat hoe langer uw vermogen belegd is, hoe meer rendement u kunt behalen. Maar het belangrijkste is dat u beleggingsproducten kiest die passen bij uw risicobereidheid. Zo kunt u een mooi rendement halen met een voor u aanvaardbaar risico.

Hebt u vragen of wilt u graag advies bij de invulling van uw portefeuille? Bel ons dan, we staan u graag te woord.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.