Rente betalen? Ga beleggen!

Vroeger was alles beter wordt er wel eens gezegd. Of dat zo is laat ik in het midden, maar het was wel anders. De rente bijvoorbeeld. De tijden van hoge spaarrentes kunnen velen van ons zich nog wel herinneren. Als je moest leven van je vermogen kocht je eventueel een paar Staatsobligaties in combinatie met een bankdeposito en je was verzekerd van een aanvullend inkomen. Of misschien was het wel je hele inkomen. Maar dat lukt niet meer op deze wijze.

Betalen voor sparen

Langzaam is de rente in de afgelopen jaren gaan dalen. Vaak dachten wij ook dat de rente niet lager kon. Maar elke keer werden we weer verrast. De rente bleef maar dalen. Kan de rente nu lager? Ja, de rente kan nog lager. Niets is in deze meer onmogelijk.

En wat tot voor kort onmogelijk leek is waarheid geworden. Vanaf bepaalde saldi moeten wij rente gaan betalen aan de banken. Je betaalt dus voor een krediet, maar ook voor je spaargeld. Wie had dat ooit gedacht?

Stoppen met sparen?

Moet je dan stoppen met sparen? Nee, zorg er altijd voor dat je een bedrag op een aparte rekening hebt staan voor noodgevallen. Maar beperk dat tot een minimum. Een wasmachine gaat maar eens in de zoveel tijd stuk, daar hoef je niet een bedrag van €20.000,- voor aan te houden.

Vreemd eigenlijk. Hoe lager de rente, des te meer, spaarzaam volkje als we zijn, zijn we gaan sparen. Hoezo kuddegedrag? En nog irrationeel ook.

Wie dat spaargeld de afgelopen jaren in een mandje met wereldwijde aandelen had belegd, had nu wellicht die droomreis kunnen maken. Of toch dat droomhuis kunnen kopen. Ja, ik moet toegeven dat hierin beleggen risico’s met zich meebrengt. Maar door het op een spaarrekening te zetten weet je in ieder geval zeker dat je geen rendement maakt, sterker nog, het kost geld. Door te gaan beleggen heb je in ieder geval nog de kans dat je rendement maakt.

Is een spaarrekening nog zonder risico?

Nee, sinds de bankencrisis weten we dat ook banken failliet kunnen gaan. Er is in ons land een deposito garantiestelsel. Tot een maximumbedrag dekt de overheid dit, maar heb je meer vermogen, dan is dat niet gedekt. Daarnaast is de waarde van het vermogen afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie. Bij een inflatie van 2% en een rentevergoeding van 0%, daalt de koopkracht van het vermogen fors. Als we €100.000 als startvermogen nemen, is de voor koopkracht gecorrigeerde waarde na 5 jaar met ongeveer 10% gedaald. Oftewel: de waarde is nog €90.000.

Bijna dagelijks zien we dat aandelen indices weer een nieuw record vestigen. Deze angst zorgt er weer voor dat het spaargeld bij de bank gestald blijft of zelfs nog groeit. Zolang de koersen stijgen neemt de angst voor een correctie toe.

Beleggen voor de lange termijn

Toch zou ik u willen aanraden, ik realiseer me dat ik wellicht niet helemaal objectief ben, te gaan beleggen met het vermogen dat u niet nodig heeft. Doe dat voor de langere termijn. Schommelingen zullen er zeker zijn de komende jaren. Ja, een negatief resultaat behoort ook tot de mogelijkheden. Maar kijk niet (te) veel naar deze schommelingen.

Mocht u zich toch beter voelen bij een hoog spaarsaldo op de bank en belegt u al bij ons? Dan kijken wij graag met u naar uw beleggingsprofiel. Al eens uitgerekend met hoeveel procent van uw totale vermogen er nu daadwerkelijk in aandelen wordt belegd? Wellicht is het dan toch goed het profiel iets offensiever in te stellen.

Voor vragen of een toelichting kunt u altijd met uw vermogensbeheerder contact opnemen.

Fred Jonkman, vermogensbeheerder bij Sequoia Vermogensbeheer
Oosterbeek, augustus 2021

Wij publiceerden al eerder over dit onderwerp. Lees bijvoorbeeld de volgende artikelen:

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.