Betalen voor uw vermogen

Misschien hebt u al gehoord dat banken negatieve spaarrente in rekening brengen voor spaartegoeden van meer dan 1 of 2½ miljoen. Maar weet u ook dat veel banken vanaf 1 januari 2021 de grens verlagen naar € 500.000,- of € 250.000,-? Er zijn zelfs banken bij waar u al vanaf € 100.000,- negatieve spaarrente moet gaan betalen. Hoe dat komt en wat u kunt doen, leest u in dit artikel.

Sparen was veilig

Sparen was lange tijd een veilige manier om geld te laten renderen. Voor het geld dat u op uw bank- of spaarrekening zette, ontving u namelijk een vergoeding van de bank: rente. Hoe meer geld en hoe langer u het geld op uw spaarrekening liet staan, hoe meer rente. Hoe kan het dan dat u nu moet betalen voor uw spaartegoeden?

Banken en de ECB

Banken lenen geld uit aan particulieren en bedrijven in de vorm van krediet. Denk bijvoorbeeld aan hypotheken, rekening courant krediet of financial lease. Er zijn intussen ook financieringsvormen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen zoals Klein Krediet Corona (KKC) en Borgstellingskrediet Corona (BMKB-C). Om krediet te kunnen verstrekken, lenen de banken zelf geld. Wanneer de rente laag is, doen ze dat graag bij de ECB: de Europese Centrale Bank. Hier kunnen ze eenvoudig en snel over het gewenste kapitaal beschikken. Wanneer de rente hoog is, lenen banken graag van particulieren, omdat dit dan goedkoper is. De banken gebruiken daar uw spaargeld voor. U ontvangt daarvoor spaarrente.

Negatieve spaarrente

De ECB heeft als taak om de koopkracht van de Euro te stabiliseren. Grote prijsstijgingen of – dalingen wil de ECB daarom voorkomen. Om invloed uit te oefenen op de inflatie en deflatie binnen de Europese Monetaire Unie, verhoogt of verlaagt de ECB de rente. De afgelopen jaren heeft de ECB de rente geleidelijk aan steeds verder verlaagd en het lijkt erop, dat dit zo blijft. Uw spaartegoeden zijn voor de banken niet meer interessant. Sterker nog, zij moeten bij te veel kapitaal zelf rente betalen aan de ECB. En dat rekenen ze nu dus door aan de rekeninghouders in de vorm van negatieve spaarrente.

Beleggen met Sequoia

Beleggen is een uitstekend alternatief voor sparen. Zeker nu, met de negatieve spaarrente, want dan weet u zeker dat uw geld negatief rendeert. Beleggen is echt niet onbezonnen, want wij brengen uw risicoprofiel nauwkeurig in kaart en vullen uw beleggingsportefeuille met producten die passen bij uw risicobereidheid. Daarvoor kijken we niet alleen naar uw financiële draagkracht. Ook uw emotionele draagkracht wordt meegenomen in uw risicoprofiel. We willen namelijk niet dat u wakker ligt van bijvoorbeeld een coronacrisis en de eventuele beursschommelingen die daar het gevolg van zijn.

Vermogensbeheer is mensenwerk, dat weet Sequoia als geen ander. Hebt u interesse in onze persoonlijke aanpak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij horen graag van u.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.