De kosten van beleggen en de VKM van Sequoia Vermogensbeheer

De kosten van beleggen

Wij beheren uw vermogen voor u. In ruil daarvoor vragen wij u om een vergoeding. Daarnaast betaalt u – indirect – kosten voor de producten uit uw beleggingsportefeuille. De totale kosten voor het beleggen van uw vermogen, komen tot uitdrukking in onze VKM (Vergelijkende Kosten Maatstaf). Hoe dit precies in zijn werk gaat, leest u in dit artikel.

De directe kosten van beleggen

Directe kosten van beleggen zijn bijvoorbeeld beheervergoedingen die u ons betaalt voor het beheren van uw vermogen. Andere voorbeelden zijn transactiekosten en BTW. Welke van deze directe kosten u betaalt en hoe hoog ze zijn, hangt af van uw risicoprofiel, beleggingscategorie en beleggingsproducten uit uw portefeuille. Op onze VKM pagina ziet u enkele rekenvoorbeelden.

De indirecte kosten van beleggen

De beleggingsproducten uit uw portefeuille brengen ook indirecte kosten met zich mee. Dit zijn bijvoorbeeld de vergoedingen die beheerders van fondsen in rekening brengen. Deze zogenaamde lopende kosten op financiële instrumenten worden niet rechtstreeks in rekening gebracht; ze zijn opgenomen in de koers en het rendement van het beleggingsproduct.

Ex-Ante kosten van beleggen: de te verwachten VKM

Om u vooraf enig idee te geven van de kosten die u als belegger moet betalen, worden de totale kosten gepresenteerd in de VKM. De VKM wordt uitgedrukt in een percentage van het totaal belegd vermogen. Het geeft u een goede inschatting van de hoogte van de kosten die u op jaarbasis kunt verwachten: Total Cost of Ownership (TCO). Een te verwachten VKM noemen we de Ex-Ante kosten van beleggen.

Hoe berekenen wij beleggingskosten?

Op onze VKM pagina heeft u al enkele berekeningen kunnen zien van beleggingskosten. Wat opvalt, is dat zowel de directe als de indirecte kosten variëren met de hoogte van het totaal belegd vermogen, de beleggingscategorie en de beleggingsproducten. Wat de totale kosten zijn van uw belegd vermogen, is dan ook niet 1-2-3 te zeggen. Wel kunnen we u op basis van uw risicoprofiel een goede Ex-Ante kosteninschatting geven. We zullen meerdere beleggingsproducten voor u vergelijken, zodat u tegen gunstige tarieven kunt beleggen. Want ook met kostenreductie weten wij het rendement van uw vermogen positief te beïnvloeden.

Let op het verschil in bruto- en netto rendement
Sommige financiële partijen geven bij hun rendementsopgaven bruto rendementen weer. Zo heeft u niet direct zicht op de kosten die u voor het vermogensbeheer betaalt en lijkt het alsof uw rendement hoger is dan het in werkelijkheid is. Sequoia kiest ervoor om zo transparant mogelijk te zijn. Daarom laten wij u de bruto kosten zien en de netto rendementen. Uw vermogen is bij Sequoia Vermogensbeheer dus in goede handen; maak vandaag nog een afspraak dan weet u snel wat de te verwachten VKM van uw belegging is.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.