Wat is de beurs?

Beleggen is leuk als u zich goed laat informeren over het risico en rendement en weet wat de valkuilen zijn. Om u net zo enthousiast te maken voor beleggen als wij, delen wij onze kennis met u in deze kennisbank. In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘wat is de beurs?’. We gaan in op de rol die beurzen spelen bij beleggen en wat de meest bekende beurzen zijn.

Handel in effecten

Bedrijven hebben voor het uitvoeren van hun businessplannen geld nodig. Dienstverlenende bedrijven kunnen vaak volstaan met een kantoor, computer en telefoon, maar voor bijvoorbeeld de maakindustrie zijn gebouwen, machines en materialen nodig. Zij kunnen hiervoor een lening afsluiten bij een bank, maar ze kunnen ook ‘naar de beurs gaan’. Op de beurs bieden ze effecten aan (meestal aandelen of obligaties) in ruil voor geld. De beurs is dus een markt waar effecten worden verhandeld in ruil voor geld. Kopers van aandelen worden aandeelhouders genoemd; zij worden voor een klein gedeelte mede-eigenaar van het bedrijf en krijgen vaak een vergoeding in de vorm van dividend.

De rol van de effectenbeurs

De handel in effecten vindt plaats op de beursvloer, vandaar dat we van een effectenbeurs spreken. Dit wordt afgekort tot de beurs. De belangrijkste rol van de beurs is het samenbrengen van vraag en aanbod van effecten. De effectenhandel heeft lang plaatsgevonden op een fysieke beursvloer, maar met de komst van computers is het steeds meer een digitale beursvloer geworden. Een groot voordeel is dat de handel veel toegankelijker is geworden. Het aantal mensen dat belegt, is met de komst van de computer dan ook flink gestegen.

De oudste beurs

De oudste beurs is de huidige Nederlandse effectenbeurs, de AEX. Deze stamt namelijk uit het begin van de 17e eeuw, toen de eerste Amsterdamse koopmansbeurs het voornaamste handelsinstituut ter wereld werd. Hier werden behalve goederen ook aandelen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) verhandeld. Ook werd gehandeld in termijncontracten, overeenkomsten waarin de toekomstige leveringen van bepaalde goederen tegen een vaste prijs vastgelegd waren. De handel van bepaalde soorten effecten werd – op de binnenplaats van de koopmansbeurs – geconcentreerd in ‘hoeken’; hier komt de term ‘hoekmannen’ vandaan. Tot eind 20e eeuw werden nog via dergelijke hoeklieden transacties afgesloten.

Bekende beurzen

De AEX is dus een bekende beurs, alleen al vanwege haar status als oudste beurs. De AEX-index bestaat uit de (gewogen) aandelen van 25 Nederlandse bedrijven, maar de waarde wordt voornamelijk bepaald door ASML, Shell en Unilever. De AEX fuseerde in 2000 samen met de beurzen van Parijs en Brussel tot Euronext. Andere bekende beurzen zijn de New York Stock Exchange (NYSE), Dow Jones en Nasdaq, allen uit de Verenigde Staten. Uit Japan kennen we de Tokyo Stock Exchange (TYO), waarvan de Nikkei225 de belangrijkste aandelenindex is.

Sla uw slag op de beurs met Sequoia

Er valt nog veel meer te vertellen over beurzen, indexbeleggen, beleggingsinstrumenten en risicospreiding. Raadpleeg daarom onze kennisbank naar hartenlust. Mocht u toch liever persoonlijk advies krijgen, aarzel dan niet en bel of mail ons. Wij staan voor u klaar!

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.