Wat is compliance in relatie tot beleggen?

Wanneer u besluit om te gaan beleggen, gaat er een wereld voor u open. Er zijn veel mogelijkheden en we vragen u het hemd van het lijf. Wat is uw beleggingsdoelstelling? Wilt u regelmatig geld uitgekeerd krijgen? Hoeveel geld wilt u inleggen en welk risico bent u bereid te nemen? We nemen graag de tijd om samen met u de beste beleggingsportefeuille samen te stellen. Naast de vragen die we in uw belang stellen, stellen we ook vragen inzake ‘compliance’. Maar wat is compliance en wat is de relatie tot beleggen?

Wat is compliance?

Laten we eerst de vraag onderzoeken ‘wat is compliance?’. De term ‘compliance’ komt uit het Engels en laat zich in de context van beleggen het beste vertalen met ‘naleving’ en ‘traceerbaarheid’. We hebben het hier over de naleving van wet- en regelgeving en over de traceerbaarheid van (de herkomst van) geld. De financiële sector is namelijk voor criminele en terroristische organisaties zeer interessant. Zij proberen geld wit te wassen of terrorisme te financieren. Vanwege het ontwrichtende karakter van deze activiteiten krijgen financiële instellingen steeds meer regels opgelegd om deze praktijken tegen te gaan.

Wet- en regelgeving financiële sector

Begin 1900 worden er in Engeland en Amerika al regels ingevoerd voor de financiële sector. In Nederland wordt compliance pas serieus genomen na 1990, na een reeks beursschandalen waaronder die van Enron en Ahold (boekhoudfraude). Sindsdien worden er steeds strengere regels opgesteld om de transparantie te vergroten en het toezicht te verscherpen.

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Met de komst van de huidige Wwft wordt het belang van compliance steeds groter. Deze wet wil vooral het witwassen van geld en het financieren van terrorisme tegengaan. Via verschillende toezichthouders zoals DNB, AFM en de Belastingdienst wordt de naleving van de wet- en regelgeving streng in de gaten gehouden.

Compliance en beleggen

Wat is compliance in relatie tot beleggen? Omdat financiële instellingen intussen onder streng toezicht staan, is het voor banken noodzakelijk om over uitgebreide gegevens te beschikken. Vandaar dat wij u vragen stellen over bijvoorbeeld de herkomst van uw vermogen. Dat lijkt soms wat overdreven, maar het is ook in uw belang dat de financiële sector gevrijwaard blijft van criminele activiteiten. Wilt u meer weten over compliance of bent u geïnteresseerd in de persoonlijke benadering van vermogensbeheer door Sequoia? Neem dan snel contact met ons op, we nemen graag de tijd voor u.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.