Vooruitblik voor de komende maanden: politiek speelt weer een rol

Sinds eind vorig jaar is de aanpak van de Chinese regering van de private (beursgenoteerde) sector veranderd. Zo zijn sommige bedrijven met nieuwe regels geconfronteerd bijvoorbeeld bij beursintroducties van Chinese bedrijven (bijvoorbeeld Ant Group, Didi), maar ook het gebruiken en verzamelen van data.

Afgelopen kwartaal

Afgelopen kwartaal volgden maatregelen die ingrijpen in de dagelijkse cultuur, die “te westers” zou zijn geworden. Zo is sinds de zomer het aantal uren beperkt waarin jongeren videospellen mogen spelen en is ingegrepen in bedrijven die (privé) onderwijs aanbieden. Verder waren er nieuwe regels, die ervoor moeten zorgen dat de welvaart meer verdeeld wordt. Dit had effect op bedrijven in verschillende sectoren, binnen en buiten China. Sommige bekende welvarende Chinezen betaalden extra “belasting” aan de overheid. Dergelijke politieke inmenging is opmerkelijk en belangrijk om te volgen, aangezien de Chinese economie na de Amerikaanse de grootste is. Samen met het nieuws over de liquiditeitsproblemen bij een van de grootste vastgoedontwikkelaars (Evergrande) in China zorgde dit in de zomer voor nervositeit in de financiële markten.

De vastgoedsector in China

De vastgoedsector in China is sterk bepalend voor de totale economie. Volgens schattingen bedragen de investeringen in vastgoed bijna 30% van het Chinese Bruto Binnenlands Product. Verder is de schuldpositie van de niet-publieke sector (bedrijven en huishoudens) in China meer dan 2x zo groot als het BBP. Veel van deze schuld bestaat uit hypotheken.

artikel_vooruitblik_sequoia

Vooralsnog lijkt het meest aannemelijk dat de overheid via de controle over het financiële systeem de sector (en Evergrande in het bijzonder) niet zal laten vallen. Het belang is erg groot, niet alleen voor de Chinese economie.

Aandelen bieden een goed perspectief op rendement

In de afgelopen maanden zijn tekorten ontstaan aan bepaalde materialen en zijn prijzen van bijvoorbeeld energie fors gestegen. Wij zien hierin een risico op een hapering in de economische groei. Waarderingen van de aandelen zijn hoog, de verwachtingen voor omzet en winstgroei zijn echter verhoogd. Daarmee bieden aandelen nog altijd een goed perspectief op rendement. Wij handhaven dan ook de overwogen positie in zakelijke waarden.

Economisch herstel

De bevestiging van het economische herstel en daarmee minder onzekerheid zorgen ervoor dat wij binnen de zakelijke waarden nog steeds een voorkeur houden voor sectoren die profiteren van economische groei, gecombineerd met technologische bedrijven. De rentegevoeligheid van deze laatste categorie aandelen is groter en zullen wij daarom de komende tijd monitoren gezien de verwachting over de ontwikkeling van de rente.

Binnen obligaties spreiden wij de beleggingen over bedrijfsobligaties en converteerbare obligaties. Het vooruitzicht van een hogere kapitaalmarktrente zorgt ervoor dat de volatiliteit van obligaties met een langere looptijd (en hogere rentegevoeligheid) op zal gaan lopen. In de portefeuille zal daarom de nadruk liggen op leningen met een relatief korte looptijd.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.