Vooruitblik voor de komende maanden

In onze visie staan de inflatie, de rente en de bescheiden economische groei (of krimp) centraal. Wij verwachten een langzame (maar wel gestage) daling in het inflatiecijfer en denken dat de rente nog iets verder op zal lopen in Europa, maar min of meer zal stabiliseren in de VS. De lagere economische groei en lagere of andere bestedingen van consumenten lijken vanzelfsprekend. De opvallende wenteling in het beleid in China met betrekking tot Covid lijkt positief (economisch beschouwd). Politieke spanningen zijn er nog steeds, niet alleen in de vorm van de oorlog in Oekraïne, ook rondom Taiwan. Toch lijken de financiële markten hier weinig aandacht aan te schenken.

Eén van de cruciale punten in het komende kwartaal is de ontwikkeling van de marges: in hoeverre worden gestegen kosten doorberekend aan de afnemer/consument. Verwachtingen van analisten over de winsten zijn verlaagd, maar het zal moeten blijken of deze aanpassingen voldoende zijn geweest. Waarderingen van aandelen zijn nog altijd aantrekkelijk: voor veel markten zijn deze onder het gemiddelde niveau van de afgelopen 25 jaar.

Ondanks verschillende onzekerheden zijn wij daarom niet negatief over de vooruitzichten voor de financiële markten. De oorlog en ontwikkelingen in de energiemarkt hebben nog steeds een grote impact op de Europese economie. Dat is de reden dat wij positief blijven over de aandelen in de VS.

Daarnaast monitoren wij de sectoren die gevoelig zijn voor schommelingen in de rente en voor bedrijven die last zullen hebben van afnemende consumentenbestedingen. De huidige posities zijn daarop afgestemd.

Mocht onze verwachting over het verder afnemen van de inflatie worden bevestigd, dan zullen wij de positionering in de portefeuille gaan aanpassen.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.