Vooruitblik naar de komende maanden

Indicatoren van bedrijvigheid en consumentenvertrouwen zijn inmiddels sterk verbeterd en boven het dieptepunt van april. Toch wijzen deze indicatoren in de meeste regio’s op afnemende economische activiteit. Tegelijkertijd zijn waarderingen van zowel aandelen als obligaties aan de hoge kant. De conclusie in onze vorige nieuwsbrief was dat een beursdaling die is veroorzaakt door een externe gebeurtenis anders van aard is dan een daling die op basis van economische factoren is veroorzaakt. De externe gebeurtenis zorgt voor een minder grote, kortere daling. Bovendien duurt het minder lang voordat aandelenkoersen weer zijn hersteld van de daling. Er is inderdaad sprake geweest van een sterk herstel. Echter, de externe gebeurtenis (de pandemie) zal ook economische gevolgen hebben, die de komende maanden steeds duidelijker gaan worden. Om deze effecten te bestrijden zijn er ongekend grote steunprogramma’s gestart door overheden en Centrale Banken.
De Europese Centrale Bank is in maart een programma van €750 miljard gestart om (eurozone) obligaties te kopen en breidde dit met €600 miljard uit in juni.

Uitgeven, of toch niet?

Tegenover deze enorme uitgaven van overheden en Centrale Banken is het gedrag van particulieren contrasterend. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte onlangs bekend dat het spaarsaldo (sparen-opname) in april is gestegen met €3,8 miljard en in mei zelfs met €9,4 miljard. Normaal gesproken sparen we in Nederland ongeveer €1 miljard op maandbasis. In de maand mei is dat vanwege de uitbetaling van vakantiegeld altijd iets hoger. Dit spaarzame gedrag blijkt niet alleen te bestaan in Nederland; data van Eurostat tonen dat het saldo op spaarrekeningen bij banken in de eurozone van maart-mei maandelijks met gemiddeld €71 miljard toenam.
Is sparen bij de huidige lage (of zelfs negatieve) rente interessant? Nee, dat lijkt wel helder. Toch is dit gedrag te verklaren vanwege economische onzekerheid. Er worden buffers aangelegd, bijvoorbeeld vanwege angst van (mogelijk) baanverlies. Dit spaargedrag werd dit jaar natuurlijk versterkt, omdat er noodgedwongen moeilijker geld uitgegeven KON worden. Door de lockdowns waren bepaalde sectoren, zoals horeca, dicht en werden vakanties afgezegd.

Komt het vertrouwen terug?

Zoals veel in de economie hangt het terugkeren van bestedingen mede af van vertrouwen. Durven de consumenten hun geld uit te geven? Dat is ook de reden dat overheden zo sterk hebben ingegrepen. Bedrijven worden (tijdelijk) gesteund om te voorkomen dat de economische zwakte gaat leiden tot een forse stijging van de werkloosheid.
Of het economische herstel daarmee ook de vorm van de zogenaamde “V” zal krijgen, is natuurlijk niet zeker1. In China is sprake van herstel in productie en het wachten is op een verder herstel in de andere regio’s. Wij verwachten dat ook bedrijven in de komende weken meer helderheid zullen geven bij de publicatie van de cijfers over de eerste helft van het jaar. Daarnaast speelt het coronavirus zeker mee: in de Verenigde Staten is de situatie nog niet onder controle, in andere landen zou een nieuwe golf van besmettingen weer kunnen beginnen (zeker na de zomer lijkt dit een potentieel gevaar). Bij het bepalen van onze visie speelt daarnaast de onzekerheid over de Brexit mee. De vasthoudendheid aan de standpunten van beide partijen wijzen op een harde Brexit en zorgt voor verdeeldheid in Europa. In het derde kwartaal zullen de verkiezingen in de VS langzamerhand meer aandacht gaan krijgen, die begin november gehouden gaan worden.

Door deze onzekerheden handhaven wij een neutrale positie in de beleggingsportefeuille. Beide beleggingscategorieën (zakelijke- en vastrentende waarden) hebben wij defensiever ingericht, waarbij binnen aandelen ook zeker geprofiteerd wordt van stijgende koersen. In ons basisscenario voor de komende maanden maken de aandelenbeurzen bescheiden koerswinsten en is de rentemarkt relatief stabiel.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.