Sequoia Visie: corona+olie=vuurwerk

De implicaties van de verspreiding van het coronavirus zijn nog altijd onduidelijk. De verspreiding over de wereld zorgt voor lagere productie, minder consumptie en dus lagere economische groei. Inmiddels hebben centrale banken en overheden maatregelen genomen om de groei te stimuleren (bijvoorbeeld door extra kredieten tegen zeer lage rente, belastingverlagingen). Het uiteindelijke effect op de economie en de bedrijfswinsten is daarmee echter (nog) niet uit te rekenen. Er zijn verwachtingen gemaakt, maar alles hangt af van hoe lang dit virus de wereld in de greep blijft houden.

Onduidelijkheid en onzekerheid: daar houden financiële markten niet van. Het zal geen nieuws zijn dat de markten in de afgelopen week forse koersbewegingen hebben gemaakt. De onenigheid binnen de OPEC landen en Rusland over het verlagen van de productie leidde tot de aankondiging van het verhogen van de productie in Saudi Arabië. Dit zorgde voor een daling van liefst 30% in de prijs van olie. Dit zorgde, samen met de verkoudheid die de economie al had opgelopen, tot wereldwijde verschuivingen van kapitaal: risico’s werden in rap tempo afgebouwd. Aandelen, rente, grondstoffen, goud en de US Dollar maakten koersbewegingen die niemand meer gewend is.

Waarderingen zijn hierdoor sterk veranderd. Vooralsnog is de volatiliteit erg hoog in alle beleggingscategorieën. Nu handelen op emoties is niet verstandig. Na een dag met een stijging kan maar zo weer een daling volgen. Dit geldt ook voor de zogenaamde “veilige havens”, zoals staatsobligaties of de US Dollar. Door deze grote volatiliteit in de koersen en de beschreven onzekerheid vinden wij dat een neutrale weging in de asset allocatie momenteel het best te rechtvaardigen is. Spreiding over verschillende categorieën en regio’s verlaagt de risico’s. 

Wij denken dat beleggingen in aandelen aantrekkelijk zijn en zullen deze gaan bijkopen ten laste van obligaties. Hiervoor is het wel nodig dat de markten tot rust komen en er zicht komt op controle op en afname van de verspreiding van het virus.

Sequoia Visie inzake coronavirus 02, d.d. 16-03-2020

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.