Prinsjesdag 2021

Het zal u niet zijn ontgaan: op 21 september was het Prinsjesdag. De dag waarop de koning traditiegetrouw de jaarlijkse Troonrede voorleest aan het parlement. Hij ontvouwt daarmee de plannen van de regering voor het komende parlementaire jaar. Ook legt de regering haar begroting voor aan de Tweede Kamer. Wist u dat Prinsjesdag al sinds 1814 bestaat? En dat het grondwettelijk is vastgelegd dat Prinsjesdag elk jaar op de derde dinsdag van september plaatsvindt? We blikken in dit artikel even terug, maar leggen ook uit wat Prinsjesdag 2021 voor u betekent.

Prinsjesdag: een historische terugblik

De naam ‘Prinsjesdag’ is eigenlijk al ouder dan 1814, want het werd in de 17e en 18e eeuw gebruikt voor de viering van de verjaardagen van de prinsen van Oranje. Het was vooral een demonstratie van Oranjegezindheid. Dat is het nu niet meer, maar toch is Prinsjesdag nog steeds een ceremoniële dag met leden van het Koninklijk Huis, koetsen, paarden, vaandels, militairen, muziek en andere feestelijkheden. Dit jaar ging de koning vanwege de coronamaatregelen niet per koets naar het Binnenhof om de Troonrede voor te lezen. In plaats daarvan ging hij in de auto naar de Grote Kerk. Wel werd volgens de traditie het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting door de minister van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer.

Miljoenennota en rijksbegroting

Prinsjesdag is een belangrijke dag omdat dan de Miljoenennota en Rijksbegroting bekend gemaakt worden. Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar beschikbaar stelt en waarvoor. Ook is beschreven waar het geld vandaan komt. In de Miljoenennota en Rijksbegroting staan dus allerlei besluiten die gevolgen hebben voor iedereen die in Nederland woont en werkt.

Prinsjesdag 2021

Omdat ons kabinet demissionair is, was het dit jaar geen spannende Prinsjesdag en zijn er geen grote veranderingen meegedeeld. Er vinden hoofdzakelijk kleine aanpassingen plaats, zoals een lichte daling van de heffing in Box 3 (verhoging van de vrijstelling, de schijven en minimale daling van de forfaitaire heffing) en aanpassing van kortingen in Box 1. In het verleden is gesproken over onder andere een herziening van Box 3 en de afschaffing van de ‘jubelton’. In Belastingplan 2022 wordt daar nu niet over gesproken. Uiteraard volgen wij als Sequoia de ontwikkelingen nauwlettend. Heeft u vragen over wat Prinsjesdag 2021 voor u betekent? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.