Bezoek relaties van Sequoia aan landgoed Mariëndaal

Op respectievelijk dinsdag 10 en dinsdag 17 oktober heeft een groot deel van onze relaties deelgenomen aan een bezoek aan Landgoed Mariëndaal. Graag nemen wij u mee in een korte samenvatting van dit evenement aangevuld met, op veler verzoek, informatie over de Hoeve Klein Mariēndaal, de rondleiding met wijnproeverij op het Wijngoed Mariëndaal en de mogelijkheid om een wijnstok te adopteren.

Mariëndaal is een historische buitenplaats gelegen tussen Arnhem en Oosterbeek. In het heuvelachtige Mariëndaal ziet u golvende bouwlanden, weilanden met vee, bossen en lanen, vijvers en sprengenbeekjes. Het landgoed is vooral bekend door zijn tunnelvormige haag van beuken. Genaamd de Berceau of Groene Bedstee.

www.glk.nl/gebied/landgoed-mariendaal

De weergoden waren ons op beide dagen uitermate goed gezind. De ontvangst was bij Hoeve Klein Mariëndaal, waar we na de wandeling en een proeverij ook het evenement hebben afgesloten – met een borrel en een hapje verzorgd door de mensen van de Hoeve.

Hoeve Klein Mariëndaal ligt op het historische landgoed Mariëndaal, aan de rand van Arnhem. De prachtige monumentale boerderij doet dienst als zorgboerderij en theeschenkerij. Men biedt hier dagbesteding en werkplekken aan kwetsbare mensen die zorg nodig hebben. Er wordt gewerkt in de tuinderij, dierverzorging, horeca of het groenonderhoud. De Hoeve begeleidt mensen, zoals jongeren (7 t/m 18 jaar) en volwassenen met psychische aandoeningen en/of een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, autisme en senioren met een vorm van dementie.

www.hoevekleinmariendaal.nl

Na een kop koffie, thee, zelfgebakken koekjes van de Hoeve zijn we te voet vertrokken richting het wijngoed. Deze wandeling over het landgoed bracht ons langs de Slijpbeek waar onze gids Henk Oost vertelde over het belang en hoe de beek ten tijde van het klooster verschillende watermolens in beweging bracht.

Aangekomen bij de wijngaarden van het wijngoed is als eerste de eigen mousserende wijn geproefd, waarbij versnaperingen werden genuttigd. Met uitzicht over de wijngaarden, bovenaan de stuwwal, zijn ook de andere wijnen geschonken – totaal 5 verschillende wijnen afkomstig van het wijngoed. Zo werd er naast de mousserende wijn ook een witte, een rosé en twee rode wijnen geproefd.

Wijnbouw in dit gebied vond al plaats in de middeleeuwen. Tijdens de kleine ijstijd die duurde van ongeveer 1430 tot 1850 verdwenen de wijngaarden. De kou zorgde ervoor dat wijnbouw vrijwel onmogelijk werd. Maar gezien het gunstige hedendaagse klimaat is wijnbouw weer teruggekeerd op het landgoed. Het terroir van de zuidhelling van de Veluwse stuwwal is uniek en zeer divers – eigenschappen die bijdragen aan een bijzondere Oosterbeekse goede wijn.

www.wijngoedmariendaal.nl

Aansluitend heeft onze gids ons meegenomen naar de locatie waar in de middeleeuwen het Klooster Mariënborn heeft gestaan.

Op landgoed Mariëndaal heeft tussen 1392 en 1580 een klooster gestaan met de naam Mariënborn. De monniken die er leefden hebben het huidige landschap vorm gegeven. Van het klooster zelf is niets meer over. Toch kun je het vroegere leven in het klooster nog beleven en wel op een virtuele manier middels een app.

www.glk.nl/klooster-marienborn

Wij kijken terug op een geslaagde zeer informatieve dag, op leuke gesprekken met en waardevolle reacties van onze gasten. We hopen dat de aanwezigen hebben genoten.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.