Beleggen in alternatieve categorieën – deel 2

Voor onze kennisbank hebben we in deel 1 van het artikel over alternatieve categorieën van beleggen gesproken over beleggen in duurzame bedrijven, grondstoffen en ETF’ s. In dit deel bespreken we als alternatieven voor beleggen het beleggen in valuta en de meer risicovolle alternatieven.

Beleggen in valuta

De valutahandel mag niet onbelicht blijven bij het bespreken van alternatieven voor beleggen. De valutamarkt is namelijk de grootste financiële markt en beleggers proberen vaak via hefboom-producten (zie hierna) hun slag te slaan. Voor veel beleggers is de fluctuatie in valutakoersen de reden om in buitenlandse valuta te investeren. Ze speculeren op de koerswisselingen, vaak op basis van een technische analyse. Realiseert u zich verder dat veel handel in buitenlandse valuta gaat. Wanneer u bijvoorbeeld belegt in aandelen die worden verhandeld in Amerikaanse dollars en de aandelenkoers stijgt, bedenk dan dat deze koerswinst te niet gedaan kan worden als de waarde van de Amerikaanse dollar zakt ten opzichte van de euro.

Hefboomproducten zoals turbo’s, CFD’s en futures; riskantere alternatieven voor beleggen

Gaat het u niet snel genoeg in de wereld van beleggen, dan zijn er alternatieve financiële producten zoals turbo’s, CFD’s (contracts for difference) en futures. Het voordeel van deze producten is dat u met relatief lage bedragen kunt profiteren van stijgingen en dalingen van de onderliggende waarde. Net als bij opties geldt dat het derivaten zijn; ze ontlenen hun waarde aan een onderliggende waarde. De waarde van derivaten is gekoppeld aan andere beleggingen zoals een aandeel , valuta, index, obligatie of grondstof. Met hefboomproducten kunt u met lage investeringen relatief hoge winsten maken maar ook forse verliezen lijden!

Risicomanagement

Beleggen in turbo’s kan dus zeer aantrekkelijk zijn. U betaalt slechts €5,- voor een aandeel dat € 20,- waard is, maar deelt wel volledig in de koerswinst. Wat nu als het aandeel was gedaald naar een bedrag van € 15,-? Uw turbo zou dan € 15,- minus € 15,- = €0,- waard zijn. Op uw investering van €5,- verliest u dan 100%. Beleggen kent risico’s; u kunt uw inzet verliezen. Met futures en CFD’s kunt u op vergelijkbare wijze derivaten kopen voor een geringe investering. Bij futures koopt u het recht om in de toekomst de onderliggende waarde te verhandelen tegen een reeds vastgelegde prijs. CFD’s zijn ook toekomstgerichte beleggingsproducten waarmee u met een kleine investering nu kunt meedingen naar een rendement in de toekomst. CFD’s zijn wel ingewikkelder, omdat u hiervoor rente moet betalen en tevens over margin moet beschikken. Maar voor al deze beleggingsproducten geldt dat de hefboom – samen met de contractgrootte – het rendement enorm kan doen stijgen, maar ook voor een bijzonder groot verlies kunnen zorgen.

Cryptomunten als alternatieven voor beleggen

Als laatste categorie alternatieven voor beleggen noemen we de cryptomunten. Denk aan Bitcoins, Ether of Litecoin. Het zijn digitale munteenheden die niet door een centrale overheid of bank worden uitgegeven. Door het anonieme karakter zijn ze daarom geliefd bij criminele organisaties. Vooral het gebrek aan transparantie en toezicht is voor ons een reden om niet te beleggen in crypto. De totstandkoming van de koers en transacties zijn te ondoorzichtig. Mogelijk dat daar in de toekomst verandering in komt, maar tot die tijd werken wij, zoals u van ons gewend bent, liever in volledige transparantie aan uw vermogensdoelstelling. Wilt u weten hoe? Bel of mail ons dan. Wij horen graag van u.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.