Wat is een index en index beleggen?

AEX, Dow Jones, Nikkei, S&P-500, Eurostoxx-50; de namen van verschillende indices vliegen ons om de oren. Het maakt u misschien wel nieuwsgierig, want het heeft te maken met geld en beleggen. Maar wat is een index? Sequoia legt het u graag uit.

Wat is een index?

Het woord ‘index’ heeft meerdere betekenissen. De meeste simpele betekenis van index is die van ‘lijst’. Wij bespreken de betekenis van een index met het oog op beleggen: de beursindex. Bij beleggen bestaat de index uit een verzameling aandelen of obligaties van verschillende bedrijven. Het aantal bedrijven dat in de index is opgenomen, verschilt per index. Ook zijn er indices die gebaseerd zijn op vestigingslocatie, beurswaarde of branche. Wat ze gemeen hebben is dat de aandelen of obligaties gezamenlijk de index bepalen.

Indexcijfer?

Wat is een index in relatie tot het indexcijfer? Bekijk de index als een mand met aandelen (of obligaties). Het indexcijfer is een prestatie-indicatie die wordt gevormd door de collectieve beweging van alle aandelen in de mand. Het indexcijfer wordt uitgedrukt in een percentage. Uiteindelijk vormt zo’n hele reeks van indexcijfers de index. Verschillen binnen dezelfde index worden in punten weergegeven. De indexcijfers worden dagelijks kenbaar gemaakt, tegelijk met het aantal punten dat ze zijn gestegen of gedaald.

Hoe komt het indexcijfer tot stand? ?

Wat is een index zonder goede berekening? Omdat er in een index aandelen zitten van verschillende bedrijven, wordt doorgaans gekeken naar de beurswaarde van deze bedrijven. Bedrijven met een hogere beurswaarde krijgen meer gewicht en drukken dus een zwaarder stempel op het indexcijfer. Het kan ook anders. Bij de welbekende Dow Jones wordt het gewicht niet bepaald door de beurswaarde van de bedrijven, maar door het absolute koersniveau. Aandelen met een hogere koers krijgen meer gewicht bij de bepaling van het indexcijfer.

Indexbeleggen?

Nu we de vraag ‘Wat is een index?’ hebben beantwoord, gaan we kijken naar de vraag ‘Wat is index beleggen?’. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in indices te beleggen; het zijn immers (reeksen van) cijfers. Beleggers gebruiken de indices als graadmeters en beleggen via het verhandelen van afgeleide beleggingsproducten zoals ETF’s. ETF’s zijn zogenaamde indextrackers die indexbeleggen mogelijk maken.

Waarom wij niet in de AEX index beleggen?

De AEX is een index die is samengesteld uit de aandelen van 25 grote Nederlandse bedrijven, waaronder Shell, Unilever, ASML en ING. Wij zijn van mening dat de aandelen van deze vier bedrijven een te groot gewicht hebben bij het vaststellen van het indexcijfer. Dit maakt de AEX voor ons geen ideale beursgraadmeter. Zodoende beleggen wij liever in ETF’s van indices met een grotere omvang en wereldwijde spreiding.
Wilt u weten welke beleggingsproducten het beste passen bij uw vermogensdoelstelling en risicoprofiel . Bel ons dan even. Wij nemen graag de tijd voor u.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.