Beleggen in alternatieve categorieën – deel 1

Wij hebben u in deze kennisbank al veel verteld over beleggen op de beurs in effecten zoals aandelen, obligaties en opties. Nu willen we u graag laten kennismaken met alternatieve beleggingen. Sommige categorieën kunnen voor u interessant zijn, maar er zijn categorieën waarvan wij denken dat u die beter kunt laten voor wat ze zijn.

Waarom alternatieve beleggingen interessant kunnen zijn

Uiteraard hebben we u eerder gewezen op het belang van spreiding in uw beleggingsportefeuille. Om het rendement van uw portefeuille te verhogen, kunt u overwegen om enkele alternatieve beleggingen toe te voegen. Het zal u intussen duidelijk zijn dat het risico van deze beleggingsproducten ook hoger kan zijn. Door het risico goed te spreiden, zouden alternatieve beleggingen een goede aanvulling kunnen zijn op uw portefeuille.

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. De klimaatverandering vraagt om urgente maatregelen en daardoor groeit het aantal duurzame projecten. Er wordt vooral ingezet op de energietransitie en het verlagen van de CO2 uitstoot, maar er zijn ook andere initiatieven. Helaas zijn niet alle duurzame beleggingsproducten even ‘groen’ of rendabel als sommige aanbieders u willen doen geloven. Onderzoek deze producten daarom goed en bekijk of ze passen bij uw beleggingsdoelstelling en risicobereidheid. Kiest u ervoor om uw vermogen via Sequoia te laten beheren, dan doen wij dit uiteraard voor u.

Beleggen in grondstoffen

Een andere vorm van alternatieve beleggingen is beleggen in grondstoffen. Lange tijd was olie een populaire grondstof om in te beleggen, omdat veel economieën afhankelijk zijn van olie. Door de genoemde energietransitie zou de vraag naar olie, en daarmee de prijs, kunnen gaan dalen. Anderzijds kan door bijvoorbeeld oorlogsdreiging de productie van olie in gevaar komen; de prijs zal dan stijgen, al zal dan ook de urgentie van de energietransitie toenemen. Voorlopig zal beleggen in ‘het zwarte goud’ nog wel populair blijven. Dat brengt ons op beleggen in een andere grondstof: goud. Dit edelmetaal vormt vaak een veilige buffer, omdat goud zijn waarde goed weet te behouden, ook als aandelenkoersen dalen. Verder is op dit moment lithium een populaire grondstof onder beleggers vanwege het gebruik ervan in oplaadbare batterijen voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Bedenk dat u uit de investeringen in grondstoffen geen dividend ontvangt en dat het handelen in grondstoffen toch vaak minder vlot gaat dan handelen in aandelen.

Beleggen in ETF’s

Omdat het handelen in fysieke grondstoffen voor de meeste beleggers omslachtig is, kunt u beleggen in mijnbouw bedrijven of ETF ’s kopen. Met een ETF belegt u in één keer in de grootste beursgenoteerde bedrijven in de mijnbouw wereldwijd. Ook voor het beleggen in olie kunt u gebruik maken van ETF’s. Deze beleggingsproducten zijn erg geliefd en worden ook voor andere markten gebruikt. ETF’s zorgen voor een goede risicospreiding. Om die reden beleggen wij ook in ETF’s voor u.
Sequoia neemt u het vermogensbeheer graag uit handen. Zodoende hoeft u zich geen zorgen te maken over de spreiding van uw portefeuille. Wij regelen het voor u!

Lees in deel 2 over de valutahandel en risicovolle alternatieve beleggingen.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.