Wat zijn opties?

Beleggen is ons vak, maar we geven u graag een kijkje in onze keuken. Vandaar dat we verschillende beleggingen zoals aandelen en obligaties met u bespreken. Dit zijn effecten die op de beurzen worden verhandeld. Dit keer gaan we het hebben over andere beleggingsmogelijkheden: opties. Wat zijn opties en wanneer is het slim om in opties te beleggen? Dat leggen we graag aan u uit.

Wat zijn opties: derivaten

Er bestaat een ruime keuze aan beleggingsproducten. Naast het handelen in aandelen, valuta of grondstoffen kunnen we ook beleggen in producten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander product: derivaten. De meest bekende derivaten zijn opties, swaps en futures. We beperken ons in dit artikel tot opties.

Wat zijn opties: premie

Opties zijn dus derivaten. Ze ontlenen hun waarde aan een onderliggend product. Laten we voor het gemak opties bespreken die hun waarde ontlenen aan aandelen. Wanneer we beleggen in aandelenopties, kopen we het recht om in een toekomstige periode bepaalde aandelen te kopen of te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Bij opties hoort een bepaalde contractgrootte; die is bij aandelen meestal 100. Met één optie hebt u dan het recht om 100 aandelen te kopen of te verkopen. Om dit recht te verkrijgen, betaalt u een premie. De premie betaalt u voor elk aandeel binnen het contract.

Wat zijn opties: een voorbeeld

Stel we kopen een optie op aandelen Heineken. Een aandeel Heineken vertegenwoordigt op een bepaald moment op de beurs een waarde van € 90,-. We verwachten dat de koers van het aandeel Heineken zal stijgen en kopen daarom het recht op de aankoop van 100 aandelen Heineken á € 91,-; de looptijd van het contract is 2 maanden. Voor dit recht betalen we € 1,50 premie per aandeel. Onze totale investering is dus 100 aandelen x € 1,50 = € 150,-. De aandelenkoers Heineken gaat inderdaad stijgen en bedraagt inmiddels € 95,-. We maken gebruik van ons optierecht en incasseren hiermee de winst tussen € 91,- en € 95,- per aandeel. We maken in dit geval een winst van 100 aandelen x (€ 95 – € 91) – € 150,- premie = € 250,-.

Wat zijn opties: risico’s

Het lijkt heel aantrekkelijk om te beleggen in opties. Met een relatieve kleine investering kan een hoog rendement worden behaald (het zogenaamde hefboomeffect). Investeerders beleggen in opties om hun rendement te verhogen of risico’s af te dekken. Het nadeel is dat de investering in opties ook heel snel in waarde kan dalen. In ons voorbeeld zou u de premie die u heeft betaald voor de opties geheel kunnen verliezen wanneer de aandelenkoers niet stijgt maar daalt naar bijvoorbeeld € 89,- per aandeel. Een voordeel is wel dat u niet meer dan uw inleg (premie) kunt verliezen. U hoeft uw recht namelijk niet uit te oefenen.

Wilt u weten hoe wij uw vermogen laten renderen? En hoe wij daarbij rekening houden met uw beleggingsdoelstelling en risicoprofiel? Maak dan snel een afspraak!

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.