Wat is rente?

Wanneer u geld beschikbaar stelt aan een ander, ontvangt u daarvoor rente. Het omgekeerde gebeurt wanneer u geld leent; dan moet u rente betalen. Maar wat is rente?

Financiële vergoeding

De vraag “wat is rente?” is eenvoudig te beantwoorden. Rente is een financiële vergoeding voor het gebruik van andermans geld. Degene die het geld ontvangt, betaalt aan de uitlener rente net zolang totdat de lening is terugbetaald (afgelost).

Waarom rente

De reden dat u een vergoeding krijgt als u geld uitleent, lijkt logisch. U kunt namelijk niet zelf over het geld beschikken zolang het door een ander gebruikt wordt. Voor dat gebruik ontvangt u een vergoeding in de vorm van rente. Maar wat is rente nog meer? Het geld dat u uitleent, kan door inflatie minder waard worden. Tegen de tijd dat u uw geld terugkrijgt, zijn de prijzen van goederen en diensten misschien gestegen. Hierdoor kunt u minder kopen dan op het moment van uitleen. Voor deze ‘geldontwaarding’ krijgt u eveneens compensatie in de vorm van rente. Bovendien zorgt rente ervoor dat uw lening sneller wordt terugbetaald, zeker als de ontvanger rente op rente moet betalen.

Wat is rente op bank- of spaarrekening?

U hebt minimaal een bankrekening en waarschijnlijk ook één of meerdere spaarrekeningen. Omdat u daarmee de bank (onder voorwaarden) de vrije beschikking geeft over uw geld, ontvangt u daarvoor rente. Dat lijkt logisch. Toch is dit niet meer vanzelfsprekend.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van de Europese Monetaire Unie (EMU) en heeft als doel om de Euro te stabiliseren. Om ervoor te zorgen dat de koopkracht van de Euro stabiel blijft, probeert de ECB al te grote prijsstijgingen en –dalingen tegen te gaan. Dat doet de ECB door de rente te verlagen of te verhogen. De ECB en de banken van landen in de Eurozone vormen namelijk samen een monetaire entiteit. De handelsbanken lenen geld van de ECB om kredieten te kunnen verstrekken. Ze lenen graag geld bij de ECB als de rente laag is, want dat is goedkoop voor hen. In die situatie zijn ze niet geïnteresseerd in uw spaartegoeden. Als de banken hoge rentes aan de ECB moeten betalen, willen ze wel graag gebruik maken van uw spaartegoeden; dan bieden zij u hoge spaarrentes.

Wat is rente en rendement?

Met een aardig kapitaal kon u in het verleden uw geld laten renderen op een spaarrekening. De ECB heeft echter de afgelopen jaren de rente verlaagd. Uw spaargeld is daardoor voor banken niet meer interessant of zelfs verliesgevend. Bij sommige banken moet u al betalen om uw geld op een spaarrekening te houden. Dan zal uw geld niet positief maar negatief renderen.

Beleggen is een goed alternatief

Wanneer uw spaargeld niet of zelfs negatief rendeert, overweeg dan eens om het te beleggen. Met Sequoia kunt u dat doen op een manier die bij u past. Wij zijn deskundig, werken volledig transparant en altijd in uw belang. Wilt u weten hoe wij uw geld beleggen met een goede risicospreiding en met het door u beoogd rendement voor ogen? Bel of mail ons dan. Wij nemen graag de tijd voor u.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.