Het verhaal van Ted Buis
“Consequente strategie en open vizier”

Ted Buis vertelt waarom hij op zoek ging naar een nieuwe vermogensbeheerder. En hoe hij bij de selectie daarvan te werk ging: “Mijn vrouw en ik zaten bij een grootbank, maar we hadden niet het gevoel dat de mensen daar wisten wat ze op termijn met ons vermogen aan moesten. Het advies hing heel erg af van wie op dat moment verantwoordelijk was voor ons. En omdat je bij zo’n bank een vrij hoog verloop hebt, waren die adviezen soms ook tegenstrijdig. Er zat geen consequente strategie achter. Daarom zijn mijn vrouw en ik op zoek gegaan naar een meer gespecialiseerde club.”

Het kiezen van de vermogensbeheerder

“Voor de selectie heb ik een aantal partijen gebeld. Enkelen daarvan vielen direct af, omdat ons vermogen niet van dien aard is dat wij ons gelijk overal kunnen aansluiten. Bij de overgebleven partijen kreeg ik bij een aantal meteen het idee: die zijn te opportunistisch.”

Alleen actief in ons belang

“Wat ik daarmee bedoel? Ik zoek geen partij die producten kiest op basis van wat hen het beste uitkomt. Wat ik zoek is een beheerder die uitgaat van wat op termijn voor mij het beste is. En ik heb de indruk dat dat bij Sequoia het geval is. Waarom? Zij hebben geen belang bij het aanbieden van bepaalde producten. Bij een bank is dat wel anders.”
Dat soort onafhankelijk vermogensbeheerders zijn er toch wel meer? “Ja, maar Sequoia stond goed geranked in een lijstje met de rendementen van vermogensbeheerders. En zeker zo belangrijk: ze hebben een eigen filosofie over hoe zij met vermogen omgaan. Om te beginnen vertellen ze duidelijk wanneer ze wel en wanneer ze niet handelen. En waarom. Ze draaien alleen aan de knoppen als het moet in het belang van ons vermogen. Niet omdat ‘druk bezig’ commercieel handig uitpakt, of om een actieve indruk te wekken.”

Ook de risico’s op tafel

“Nog zoiets: bij het kennismakingsgesprek werden we al gewezen op de risico’s. Die openheid was nou net één van de voorwaarden bij onze selectie. Kijk, wij hebben er geen afkeer van om rijk te worden, maar we hebben ook niet de illusie dat dat in een half jaar gaat gebeuren, of dat beleggen zonder risico is. Juist daarom willen wij dat er met ons zorgvuldig opgebouwde vermogen zorgvuldig wordt omgegaan. Een rustige hand van beleggen dus.”

Overleg en open vizier

“Rustig betekent overigens niet dat alles muurvast ligt. Een paar keer per jaar hebben we overleg met Sequoia over eventuele veranderingen. Dan kunnen we toetsen hoe zij naar de wereld kijken. Waarom zij bepaalde keuzes gemaakt hebben. Dat wordt allemaal uitgelegd met open vizier. Ook als het niet goed uitpakte. Bovendien wordt er goed geluisterd naar hoe wij naar de wereld kijken. Of er iets is veranderd bij onze visie, of financiële planning. Als het nodig is sturen ze bij binnen het afgesproken risicoprofiel. Dat soort beslissingen nemen we samen. Het is meer een sparringpartner, dat is het mooie.”

Ted Buis is commercieel directeur bij www.legro.nl

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.