AI, disruptor

Op 3 februari van dit jaar schreven wij een blog onder de titel ‘Beleggen met ChatGPT?’ over de snelle ontwikkeling van de taalgeneratoren. Onze conclusie was dat ChatGPT als tool voor beleggers nog niet erg nuttig is, maar dat het interessant is om te kijken wat de gevolgen zijn voor de beursondernemingen. Sindsdien zijn de supersnelle AI-ontwikkelingen ook merkbaar op de aandelenmarkten: AI is een hype geworden. De koers van producent Nvidia die de krachtige chips levert voor de AI-toepassingen, ging door het dak. Andere technologiebedrijven volgden in het kielzog. Maar wie gaat er nog meer voordeel van hebben en wie gaan door AI worden getroffen? AI lijkt direct toepasbaar in de dienstverlening, maar ook belangrijke afdelingen binnen de maakbedrijven komen in aanmerking, b.v. personeelszaken, juridische zaken en klantenservice.

Veel is nog onduidelijk en giswerk, omdat het niet bekend is hoever bedrijven zelf al zijn met AI. Zo moest de koers van Wolters Kluwer in eerste instantie terrein inleveren, totdat de markt begon te begrijpen dat de onderneming AI al in de bedrijfsvoering had opgenomen.

Het lijkt voorbarig nu te voorspellen wie de uiteindelijke winnaars en verliezers zijn. Als iets een hype is, ligt overdrijving op de loer. In onze beleggingskeuzes wordt al ingespeeld op de trends, waarvan AI onderdeel is.

Dit verhaal begon met de gevaren die IT-ers zien in AI. Over de ethische kanten wordt druk nagedacht, in Europa is wetgeving in de maak. Vragen moeten worden beantwoord zoals: van wie is het auteursrecht van een stuk van ChatGPT en wordt er geen copyright geschonden? Maar ook het enorme energiegebruik door AI verdient aandacht. Zo zijn er nog meer aspecten. De remmen die vanuit de overheid zouden kunnen worden aangetrokken, zou de richting waarin AI zich ontwikkelt drastisch kunnen veranderen.

Kortom er kan nog een heleboel gebeuren dat allemaal invloed heeft op de beleggingswereld. Wij letten goed op wat de gevolgen zijn voor u en voor ons. Ongetwijfeld komen wij bij u terug met dit onderwerp, want AI fungeert duidelijk als een disruptor.

Franke Burink, juni 2023

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.