Zelf pensioen opbouwen: kansen en valkuilen

Veel mensen denken bij pensioenopbouw aan collectieve pensioenfondsen. Een arbeidsvoorwaarde die de werkgever voor u kan regelen. Maar, is dit potje wel groot genoeg voor uw wensen? De laatste jaren zien we in Nederland dat de verantwoordelijkheid voor pensioenopbouw steeds meer bij uzelf ligt. Dit biedt kansen, áls u op tijd in actie komt. Het voordeel? U heeft zelf de regie en bent niet meer afhankelijk van de keuzes die pensioenfondsen maken. Maar, welke keuzes kunt u dan maken en wat zijn valkuilen? Dat zetten we hier op een rij.

Weet u hoeveel geld u precies ontvangt als u stopt met werken? Vaak is het antwoord hierop ‘nee’. Daarom is het zinvol om eens te kijken of dat bedrag voldoende is. Misschien wilt u nog wel mooie reizen maken of heeft u andere wensen. Bereken daarom goed, bijvoorbeeld met handige online rekentools, of het potje dat u heeft opgebouwd bij een pensioenfonds vol genoeg is. Zo niet, dan kunt en mag u dit zelf aanvullen. Maar let op: hierbij zijn er kansen én valkuilen.

Valkuilen

Overwaarde als vangnet
Denkt u: ‘Tegen de tijd dat ik met pensioen ga, gebruik ik de overwaarde van mijn woning en dan komt het wel goed?’ Dat is een veelgemaakte fout. Natuurlijk kan het zo zijn dat uw huis overwaarde heeft, maar daarmee kunt u geen boodschappen of een reis betalen. En of u op dat moment de woning al wilt verkopen, is de vraag. Bovendien moet u toch ergens wonen. Gebruik dus niet de overwaarde van uw woning als vangnet. Misschien is het mogelijk om een speciale hypotheek af te sluiten waarmee u wél gebruik kunt maken van de overwaarde. Hiervoor gelden vaak speciale voorwaarden. U kunt hiervoor contact opnemen met uw bank.

Uitgaan van de AOW
Iedereen die in Nederland woont heeft recht op een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet), bij het bereiken van de AOW-leeftijd. Dit is een basisinkomen voor als u niet meer werkt. Maar, is het voldoende? Waarschijnlijk niet. De maandelijkse AOW is namelijk geen vetpot. Veel mensen hebben behoefte aan een zorgeloze financiële situatie en rust. Geldt dat ook voor u? Dan is het verstandig om dit bedrag zelf aan te vullen.

Kansen

Financieel plannen
Niet iedereen heeft iedere maand geld over om opzij te zetten. Tóch is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Door eens goed naar uw eigen financiële situatie te kijken en uitgaven te plannen, ontdekt u al snel zaken waarop u kunt bezuinigen. En daarbij geldt; iedere euro telt. Al begint u klein. Door iedere maand iets opzij te zetten, kunt u zelf uw pensioenpot aanvullen.

Beleggen
Een andere manier om zelf inkomen voor later op te bouwen is pensioen beleggen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Vaak bouwt u al vanaf een klein bedrag per maand makkelijk zelf pensioen op. Bovendien haalt u door te beleggen meer rendement uit geld. Deze oplossing is in Nederland ook nog eens fiscaal gunstig als u aan de speciale voorwaarden voldoet. De adviseurs van Sequoia informeren u er graag over.

Begin op tijd

Of u er nu voor kiest om zelf iedere maand een extraatje opzij te zetten of dat u start met beleggen: hoe eerder u begint, hoe beter. Want hoe langer u hiermee aan de slag bent, hoe groter het bedrag dat u hebt opgebouwd als u met pensioen gaat. En dat betekent minder zorgen, meer genieten.

Wilt u advies over uw pensioen of over beleggen? Neem dan contact met ons op.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.