Accepteer de koers
Veel beleggers hebben het idee dat de huidige aandelenkoersen niet kloppen. De koersen zouden onder- of juist overgewaardeerd zijn. Deze beleggers denken slim te zijn door aandelen te kopen voordat de prijzen gaan stijgen en te verkopen voordat de koersen dalen. Uit onderzoek blijkt echter dat de financiële markten correct en efficiënt geprijsd zijn. Elk uur zijn er miljoenen transacties. En de prijs van elke transactie is een gemiddelde van dat moment. Die koersen zijn dus constant in beweging. De markten reageren in milliseconden op nieuws uit de hele wereld. Dat nieuws is onvoorspelbaar. Tegen de tijd dat de belegger het nieuws heeft ontvangen en in aandelen wil handelen, is dat nieuws al in de koersen verwerkt. Accepteer daarom de prijs van aandelenkoers.
Pas op voor beurspraatjes
Als een belegger niet zelf de expertise in huis heeft zoekt deze vaak een fondsmanager. Maar pas op. Zij geven advies, maar hebben niet altijd gelijk. Hun voorspellingen kloppen niet altijd en daar lijken sommige van deze managers zich niet verantwoordelijk voor te voelen. Slechts 1% van de fondsmanagers is in staat om de index op lange termijn te verslaan. En vooraf is natuurlijk niet bekend welke fondsmanager dat zal zijn en op welk moment. In het geval dat een fondsmanager toch in staat blijkt om de index te verslaan, blijft er voor de beleggers nog steeds niet veel over vanwege de hoge kosten. Laat u dus niet gek maken door populaire praatjes en slecht presterende, dure beleggingsfondsen. Als alle voorspellingen zouden uitkomen, zouden fondsmanagers immers niet meer hoeven te werken.
Let op de kosten
In de media verschijnen vaak berichten over hoe goed en leuk beleggen is. Er wordt dan veel nadruk gelegd op het rendement. Ook beweert de adverteerder vaak dat zij het beter doen dan anderen en dat er veel geld te verdienen valt. Over de kosten en fee’s van het beleggen wordt echter niet gesproken. Terwijl die kosten nu net het enige zijn dat de belegger zelf in de hand heeft. Bovendien hebben de kosten direct invloed op het rendement. Want hoe lager de kosten van het beleggen, hoe hoger het netto rendement. Zeker door het sneeuwbaleffect (kosten op kosten) kunnen de kosten op de lange termijn een groot deel van het rendement teniet doen. Het loont dus om de kosten laag te houden. Dit kan door te beleggen in indexen maar ook door minder vaak te handelen. Want ook daarmee worden de kosten verlaagd.
Risicospreiding
Wat iemands risicoprofiel ook is, het is belangrijk om het risico te spreiden. Dat kan door verschillende beleggingsproducten uit meerdere categorieën op te nemen in de portefeuille. Dit voorkomt een te grote concentratie van één beleggingsproduct of categorie. Ook zal de totale waarde van de beleggingsportefeuille een geleidelijke waardeschommeling laten zien en minder grote pieken kennen. Vanzelfsprekend een stuk beter voor de gemoedsrust. Dat het lastig is om te voorspellen welke categorie tot een goed rendement leidt, laat de tabel van Callan goed zien. Hierin worden elk jaar de beleggingsrendementen per categorie getoond. Er is geen betrouwbaar patroon te ontdekken. Een categorie kan in het ene jaar een winnaar zijn maar in het volgende jaar heel slecht presteren. Door beleggingen te spreiden is (tussentijds) kiezen niet nodig en wordt er veel tijd bespaard en rust gecreëerd. Het gaat er per slot van rekening om dat de beleggingsdoelen gehaald worden en het liefst zonder al te grote risico’s.
Beleg met discipline
Beleggen is een kwestie van tijd en geduld. Al is het heel verleidelijk om met de trends mee te gaan en aandelen te kopen als de koersen stijgen. Of om te verkopen, als de koersen dalen. Dit brengt wel meer risico en kosten met zich mee. Er zijn dan ook twee redenen waarom de belegger minder rendement heeft dan de markt. Ten eerste vanwege de kosten en ten tweede vanwege de belegger zelf. Want mensen zijn impulsief en kopen of verkopen daardoor op de verkeerde momenten. Het is beter om geen impulsieve wijzigingen in de portefeuille aan te brengen. Trap dus niet in de bekende valkuilen. Dus geen kuddedieren gedrag, niet te veel waarde hechten aan recente informatie en niet denken slimmer te zijn dan de rest. Best lastig hoor. Een adviseur van Sequoia helpt dan ook om deze verleidingen te weerstaan. Beleg met discipline.
Blijf in balans
Voor elke belegger is het belangrijk om de juiste balans te vinden in rendement en risico. De ene belegger kan en wil wat meer risico nemen dan de andere. De originele verdeling van de beleggingsportefeuille kan na verloop van tijd uit balans raken. De uitgekiende mix van beleggingen om de doelstellingen te halen, is dan niet langer toereikend. Tijd om te herbalanceren. Op deze manier wordt het risico beheerst, namelijk door te voorkomen dat de portefeuille te afhankelijk wordt van een bepaalde beleggingscategorie. Een andere reden om te herbalanceren is om het rendement van de portefeuille te verbeteren. Want na verloop van tijd kunnen bepaalde categorieën steeds aantrekkelijker worden. Door regelmatig te herbalanceren blijft de beleggingsportefeuille in balans.