De macro-economische verwachtingen zijn in de afgelopen weken veranderd, zeker na de aankondigingen van de importtarieven begin april. Naar verwachting zullen verschillende landen met reacties komen en ook op Amerikaanse goederen importheffingen aangekondigd worden. Mocht deze situatie verder escaleren, dan is dat geen goed nieuws voor de wereldeconomie en de financiële markten. Op dit moment overwegen we het gewicht van Europese beleggingen te gaan verhogen. Dit kan zijn in de vorm van aandelen (industrie, infrastructuur) of het opnemen van obligaties in Euro’s.
Onze inschatting is dat het effect van de importtarieven op de Amerikaanse economie groot zal zijn. De inflatie in de VS zal gaan stijgen en de kans op een recessie neemt toe. In hoeverre dit dan implicaties heeft op het beleid van de regering (en of de aangekondigde tariefsverhogingen in die vorm worden ingevoerd) valt nog te bezien.
De positionering in de portefeuille zal worden aangepast aan deze veranderde omgeving. Daarbij beoordelen wij, afgezien van een verschuiving van het accent naar Europa, de situatie van andere regio’s in de wereld. Opkomende landen blijven belangrijk voor de productie van talloze goederen, de positie van Japan is verbeterd, al volgen ook daar importheffingen. Door de hogere tarieven zal de goederenstroom wellicht afnemen of een andere weg gaan volgen, maar de productie zal niet stoppen. Verder denken wij dat de rol van technologie op de (middel)langere termijn een sterke invloed houdt op de economische groei in de wereld. Wij blijven deze aandelen dan ook interessant vinden om in te beleggen.
Obligaties waren jarenlang door het magere rendement een lastige categorie om in te beleggen. De huidige omstandigheden zijn aanleiding om hiervan een herbeoordeling te maken.
Beleggen in tijden van onzekerheid
In tijden van onzekerheid en sterke koersbewegingen in de markten is het belangrijk om het hoofd koel te houden en de situatie te beoordelen op feiten en onderbouwde verwachtingen. Beleggen vereist een rationele aanpak en een kritische blik om succes te behalen en onnodige risico’s te vermijden. Aandelen bieden op de lange termijn een hoog rendement, juist omdat ze op de korte termijn volatiel en onvoorspelbaar zijn. Dit langetermijnrendement is alleen bereikbaar voor wie de tijdelijke schommelingen en onzekerheden kan doorstaan.Handelen op emotie proberen we te voorkomen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het rendement kost als wordt getracht om de markt “te timen”. Oftewel: in een volatiele markt is het geen goed idee om te verkopen en vervolgens het goede moment afwachten om te kopen. Vaak volgen namelijk de “beste” dagen kort na dagen met grote dalingen. Als voorbeeld: een belegging in de 500 grote Amerikaanse aandelen leverde in de afgelopen 20 jaar (=ruim 5000 beursdagen) een positief rendement op. In het scenario van aankopen en wachten (zonder tussentijdse transacties) was dat rendement 10,3% per jaar. Als er tussentijds was verkocht en vervolgens weer was aangekocht werd het rendement sterk (negatief) beïnvloed. Namelijk: als de 10 beste dagen in die 20 jaar waren gemist, was het rendement per jaar niet ruim 10%, maar 6,1%.
Vooral in tijden van veel volatiliteit is het goed om stil te staan bij de rendementen die op langere termijn met beleggen in aandelen behaald zijn. Historisch gezien wordt in 75% van de jaren een positief rendement behaald en zijn er talloze voorbeelden van jaren waarin de markt tussentijds behoorlijk onderuitging om het jaar vervolgens toch positief af te sluiten.
Wij beoordelen momenteel of er aanpassingen in de portefeuilles nodig zijn en houden daarbij rekening met zowel positieve als negatieve scenario’s.