De macro-economische verwachtingen en de waarderingen op de beurzen blijven wat ons betreft nog altijd in het voordeel van beleggen in zakelijke waarden. Wij handhaven daarom onze beleggingsvisie met een overweging in deze categorie. In de komende maanden wordt een verdere verlaging van de beleidsrente in zowel de VS als in Europa verwacht. Daarom denken we dat op de aandelenmarkten goede rendementen behaald kunnen worden ten opzichte van volatiliteit en lagere rendementen op vastrentende waarden. Er zijn door aankomend president Trump veel uitspraken gedaan die, indien deze worden geïmplementeerd, zeker effect zullen hebben op de economie, de rente en de aandelenkoersen.
Uit een onderzoek uitgevoerd door de Financial Times, samen met de Booth School of Business (University of Chicago), blijkt dat het aangekondigde beleid van Trump negatief zou zijn voor de economie van niet alleen Europa, maar ook voor de Verenigde Staten. ”America First” zou wel gelden ten opzichte van de effecten voor de Europese economie, maar het invoeren van beleid met een naar verwachting negatief economisch effect voor de VS lijkt niet de bedoeling. Het is dan ook de vraag wat er daadwerkelijk gaat gebeuren vanaf 20 januari.
In onze visie handhaven wij een voorkeur voor aandelen in de VS. Naast de betere economische uitgangspositie zijn dit aandelen van bedrijven die structureel sterkere omzet- en winstgroei doormaken dan Europese bedrijven. Grote aanjager hierin blijft kunstmatige intelligentie en de vraag naar steeds betere, snellere chips, om dit te faciliteren. Cruciaal blijft de vraag of de waarderingen van deze aandelen redelijk zijn. Een overzicht van de gerealiseerde en verwachte gemiddelde winstmarge voor de bedrijven in de S&P500 geeft aan deze in 2025 zal stijgen tot 13% (van ca 12% in 2024). Met een verwachting van een stijging in de omzet van ongeveer 5% geeft dit ruimte voor het verder oplopen van aandelenkoersen.
Voor de Europese STOXX600 zijn deze verwachtingen gematigder, maar ook positief: omzet- en winstgroei zullen voor deze bedrijven in de komende kwartalen gemiddeld ongeveer 3% zijn.
Tot nu toe zijn de omzet- en winstverwachtingen veelal waargemaakt al komt er een moment dat er tegenvallers kunnen zijn. Dat is de reden dat we blijven spreiden over verschillende sectoren en regio’s, al blijft de VS dus onze voorkeur houden.
Afgezien van de overgang naar een nieuwe regering in de VS zijn er meerdere gebieden in de wereld waar oorlog of politieke onzekerheid heerst. Gaza en Oekraïne zijn hier voorbeelden van; al blijkt dat deze oorlogen, hoe naar ook, in het afgelopen jaar weinig effect hadden op de financiële markten.
Naast de politieke crisis in Frankrijk is aan het eind van 2024 ook de regering in Duitsland gevallen. Nieuwe verkiezingen zijn gepland op 23 februari, waarbij het redden van de kwakkelende industrie een van de thema’s is. De politiek moeilijke situatie waarin deze twee grootmachten in Europa zich bevinden, is een argument om de categorie Staatsobligaties voorlopig te vermijden. Kortom, we zijn begonnen aan een beleggingsjaar waarin onzekerheid (zoals gebruikelijk) duidelijk aanwezig is, maar waarin we naar onze mening toch weinig redenen zien om negatief te worden over de markten.