Update FundShare Sequoia Familie Aandelen Fonds Q3

Gepubliceerd op: 02/10/2018

In het derde kwartaal behaalde het fonds een positief rendement van 1,9%, waarmee het rendement vanaf de start (in februari van dit jaar) 4,5% bedraagt.

Vooral de aandelen van Amerikaanse bedrijven als Paccar (vrachtwagens) en Universal Health Services (verzorgingshuizen en gezondheidscentra) boekten mooie koerswinsten van respectievelijk meer dan 11 en 15%. Ook het Zweedse “Investor”, behaalde een rendement van 15%. Deze houdstermaatschappij met vooral belangen in diverse Scandinavische bedrijven is 102 jaar geleden opgericht door de familie Wallenberg. De familie is nog altijd grootaandeelhouder en heeft ongeveer 45% van de stemrechten. Als Investor besluit om in een bedrijf te investeren, wordt dat voor een aanzienlijk belang gedaan. Daarbij is Investor een actieve aandeelhouder, die het beleid dat door het bedrijf wordt gevoerd, mede bepaalt. Het is daarbij de bedoeling om een aandeelhouderschap voor een lange termijn aan te gaan.


Ook een ander Scandinavisch bedrijf in de portefeuille, het Noorse Aker, behaalde een hoog rendement van ruim 16%. Binnen de overige Europese aandelen waren enkele teleurstellende koersresultaten. Zo daalden de koersen van Swatch (Zwitsers, horloges), Inditex (Spaans, kleding) en Krones (Duits, machines) met 10% of meer. In totaliteit was daardoor het rendement op het Europese deel van het fonds 1% in het afgelopen kwartaal en werd door het goede resultaat op de Amerikaanse aandelen het rendement naar bijna 2% getild.

In het fonds zijn ongeveer 40 aandelen van bedrijven opgenomen, waarbij de belangen variëren van ongeveer 2 tot 3,5%. Meer dan de helft van de portefeuille is belegd in Europa. In het derde kwartaal werden bijvoorbeeld transacties gedaan in Aker, Inditex, en Richemont. In de Amerikaanse aandelen werden posities gekocht in Estée Lauder en Loews. Dit laatste bedrijf is ruim 60 jaar geleden opgericht door de familie Tisch en actief in verzekeringen. Inmiddels bestaan de activiteiten van de onderneming uit veel meer dan dat, bijvoorbeeld ook uit het uitbaten van hotels. Er werd winst genomen door bijvoorbeeld de positie in Telephone and Data Systems te verkopen en tijdelijk de positie in Aker te verlagen.

Het fonds is vooral belegd in verschillende consument-gerelateerde producten (vooral cyclische-, maar ook dagelijkse goederen) en industriële bedrijven. Dit is natuurlijk (gedeeltelijk) afhankelijk van het universum van familiebedrijven, waaruit de portefeuille wordt samengesteld. De goede economische omstandigheden hebben positieve effecten op deze sectoren en wij verwachten dat deze trend zich doorzet.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Nieuwsbrief 2018-04. Wilt u de (rest van de) gehele nieuwsbrief lezen? Klik dan H I E R.

 

 

PetraWit

Petra Kooy

"Wat mij aanspreekt bij Sequoia is het persoonlijke contact met de klant."

Inloggen

Bij onze depotbanken kunt u online de ontwikkeling van uw beleggingsportefeuille volgen. Via onderstaande links kunt u inloggen: