Wat is beleggen?

Beleggen. U hebt er al veel over gehoord en overweegt om nu zelf de stap te wagen. Maar hoe begint u? Daar helpt Sequoia u graag bij, bijvoorbeeld met het delen van onze kennis en ervaring in deze kennisbank. Ook kunt u bij vragen contact met ons opnemen, we nemen graag de tijd voor u. In dit artikel gaan we in op de basisvraag “Wat is beleggen?”.

Wat is beleggen: definitie

Beleggen is het investeren van geld met de kans daar in de toekomst financieel voordeel mee te halen. Het doel van beleggen is dus rendement. Behalve dat u kans maakt op winst, bestaat er ook een kans op verlies. Onthoud daarom de vuistregel dat hoe hoger de kans op een hoog rendement, hoe groter het risico van het betreffende beleggingsproduct. De kunst is dus om een mooi rendement te halen met een voor u acceptabel risico.

Wat is beleggen: beleggingsinstrumenten

We hebben het woord beleggingsproduct al laten vallen. Een beleggingsproduct is precies wat het zegt: een product waarin u kunt beleggen. U kunt het zo gek niet bedenken of u kunt er in beleggen, van zonnepanelen tot kunst om maar eens wat te noemen. De meeste bekende beleggingsinstrumenten zijn aandelen, obligaties en ETF’s . Dit worden ook wel effecten genoemd en ze worden verhandeld op de effectenbeurs.

Wat is beleggen: de effectenbeurs

Effecten vertegenwoordigen een financiële waarde en een belangrijk kenmerk is dat ze verhandelbaar zijn. Dat verhandelen vindt plaats op de (effecten)beurs. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Op die wijze worden de actuele beurskoersen bepaald. Beleggen in aandelen is populair omdat aandeelhouders mede-eigenaar worden van het bedrijf, dat hen vaak beloont met dividend. Met deze dividenduitkering kunnen beleggers – naast de kans op rendement – hun inkomen aanvullen, zolang zij de aandelen in hun bezit hebben.

Wat is beleggen: derivaten

Er zijn ook beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan onderliggende effecten. Dit worden derivaten genoemd. Bekende voorbeelden van derivaten zijn opties, turbo’s en futures. Ze ontlenen hun waarde aan een onderliggend beleggingsinstrument, bijvoorbeeld aandelen. Het grote voordeel van derivaten is dat u met een relatief kleine investering een flink rendement kunt halen. Dit heet het hefboomeffect. Veel beleggers investeren een deel van hun vermogen in derivaten om een hoger rendement te halen. Ondanks de hoge rendementen is het niet slim om alles in derivaten te beleggen; het risico op verlies is namelijk ook aanzienlijk.

Wat is beleggen: spreiden van risico’s

Een andere vuistregel die u moet onthouden is dan ook dat u uw risico’s moet spreiden. Dat doet u onder andere door in meerdere categorieën te beleggen, die passen bij uw risicoprofiel (zie hierna).

Risicoprofiel, beleggingsplan en beleggingsdoelstelling

Om te achterhalen welke beleggingsproducten voor u interessant zijn, is het aan te raden om inzicht te krijgen in uw risicobereidheid en vervolgens een risicoprofiel op te stellen. Daarna legt u in uw beleggingsplan vast hoe u uw beleggingsportefeuille gaat vullen, dus hoeveel u gaat investeren en in welke producten. Hiermee zorgt u dat u uw beleggingsdoel via een strategie bereikt; dat biedt u houvast in roerige tijden. U kunt verschillende beleggingsdoelen hebben. Misschien wilt u uw pensioen aanvullen of later uw kind helpen een huis te kopen. Bij elk doel hoort een aparte strategie, alleen al omdat de beleggingshorizon anders kan zijn.

Er valt nog veel meer te vertellen over beleggen, maar dat doen we graag in de andere artikelen van de kennisbank. Daar leest u bijvoorbeeld over het nut van het analyseren van gegevens. Wij wensen u veel plezier met lezen en horen het graag wanneer u meer informatie wenst te ontvangen.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.