Vrouwen beleggen beter! Beleg jij al?

Academisch onderzoek uit het verleden laat al zien dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen.

Wat maakt vrouwen betere beleggers?

Vrouwelijke beleggers doen meer research, zijn minder overmoedig en de handelsfrequentie ligt beduidend lager dan bij mannen. Ook kijken vrouwen meer naar de lange termijn en kiezen ze vaker voor bedrijven die bij hen passen. En dat zijn doorgaans bedrijven met goede producten en ethiek en een betere lange termijn visie. Vrouwen handelen voorzichtiger; ze willen de kans op verlies minimaliseren. Omdat ze minder eigenwijs zijn, geven ze eerder fouten toe. Daardoor zijn ze sneller geneigd om hun verlies te nemen als hun aandelen onverhoopt dalen.

Hoe beleggen mannen meestal?

In tegenstelling tot vrouwen zijn mannelijke beleggers vol vertrouwen over hun eigen kennis en kunnen. Daardoor verhandelen ze hun aandelen veel vaker dan vrouwen. Ze denken de markt te kunnen verslaan. Daarbij gaan ze voor winstmaximalisatie. Dit betekent dat de kans op verlies toeneemt. En dan houden mannen eventuele verliesgevende aandelen ook nog langer aan dan vrouwen. Door zelfoverschatting verlagen mannen hun nettowinst met 1 procent per jaar. Voor alleenstaande mannen is dat zelfs 1,4 procent.

Belemmerende factoren

Door een kleiner salaris en of pensioen vergaren vrouwen doorgaans minder vermogen dan mannen. Misschien verklaart dat waarom hun interesse in beleggen kleiner is. Verder bemoeien vrouwen zich niet zo graag met financiële zaken. Ze hebben in elk geval minder financiële kennis dan mannen. Ook schatten vrouwen hun rendementskansen lager in en zijn ze pessimistischer over hun mogelijkheden om het beleggen te leren.

Wat kan Sequoia betekenen voor vrouwen die willen beleggen?

Het aantal vrouwelijke beleggers is in de afgelopen jaren wel flink gegroeid. Het aantal werkende vrouwen is gestegen, evenals de salarissen. En ook ontvangen ze geld als erfgename. Vrouwen hebben dus meer geld ter beschikking. Sequoia kan je helpen met beleggen door je een beter begrip te geven van beleggen en van de risico’s die daarmee gepaard gaan. En je hoeft geen expert te worden, want je kunt volledig vertrouwen op de kennis en ervaring van Sequoia. Je krijgt een beleggingsportefeuille die past bij jouw levensstijl en risicoprofiel. Wist je trouwens dat Sequoia is opgericht door vrouwen? We hebben dan ook voornamelijk vrouwelijke vermogensbeheerders! Maar gelukkig ook mannelijke. Want vooral de mix van vrouwelijke én mannelijke beleggers, maakt Sequoia succesvol. Wel met een warme female touch! En dat is voor veel vrouwen een belangrijke voorwaarde om over de drempel te stappen. Je bent dus van harte welkom! Dat geldt trouwens ook voor mannen!

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:
Brad M. Barber, Terrance Odean; Boys will be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment, The Quarterly Journal of Economics, Volume 116, Issue 1, 1 February 2001, pagina 261–292
Ivan Snurer, Waarom vrouwen beter beleggen, Beter Beleggen, 22 maart 2019
Charlotte de Montpellier, ING Global Market Analysis, 8 maart 2019

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een korte handleiding.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.