Schenken aan kinderen of kleinkinderen

Hoe houdt u de belastingdienst op afstand als u geld wilt schenken aan kinderen of kleinkinderen? Door tijdens uw leven op een slimme manier om te gaan met uw vermogen, betalen uw erfgenamen daar later geen of minder belasting over. In dit artikel informeren wij u over uw mogelijkheden.

Belastingvrijstelling 2020

Het is 2020 en we zitten in een nieuw fiscaal jaar waarin u weer voordelig geld kunt schenken aan kinderen of kleinkinderen. De belastingdienst heeft ook voor dit jaar weer belastingvrijstellingen bepaald. Het bedrag dat u belastingvrij mag schenken aan kinderen is € 5.515, – (bron: belastingdienst). Voor kleinkinderen geldt een belastingvrijstelling van € 2.208, –. Daarnaast kunt u eenmalig van een verhoogde vrijstelling gebruik maken, bijvoorbeeld als uw (klein)kind een woning koopt of dure studie volgt.

Schenken van aandelen

Als u vermogen heeft opgebouwd en dit op een slimme manier wilt doen toekomen aan uw erfgenamen, denk dan ook eens aan het schenken aan kinderen in de vorm van aandelen. Zeker als u meer vermogen aan uw (klein)kinderen wilt vermaken dan de hierboven genoemde vrijstellingen, is dit een interessante optie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het schenken van aandelen van uw eigen BV (aanmerkelijk belang) en beursgenoteerde aandelen (effecten). Ook zijn er strikte regels waar u zich aan moet houden bij het schenken van aandelen. Het is dus niet zo eenvoudig om een goede berekening te maken. Wij kunnen u daar gelukkig bij helpen.

Schenken aan kinderen of andere dierbaren

Zoals u ziet zijn er verschillende mogelijkheden om uw vermogen op een fiscaal gunstige manier te vermaken. Wat de precieze mogelijkheden zijn, verschilt per situatie. Daarom nodigen wij u van harte uit om met ons te komen praten over uw situatie. Dan kijken we samen met u naar uw mogelijkheden en geven we een advies dat naadloos aansluit bij uw vermogensdoelstelling. Bel ons vandaag nog, we helpen u graag.

Inloggen

Bij onze depotbanken kunt u online de ontwikkeling van uw beleggingsportefeuille volgen. Via onderstaande links kunt u inloggen:


×