Rendement vermogensbeheer 2018; een bewogen jaar!

Rendement vermogensbeheer 2018

Als 2018 iets laat zien dan is het wel het belang van beleggen op de lange termijn. Want het rendement van vermogensbeheer is een kwestie van tijd en vertrouwen. Tegelijkertijd vraagt het van u als belegger geduld en  – soms – stalen zenuwen. Het hele jaar door lieten de koersen in de Verenigde Staten en Europa een grillig verloop zien.

Handelsoorlog VS en China

Vooral de handelsoorlog tussen de VS en China heeft grote invloed gehad op de koerswinsten. Daarnaast waren er grote verschillen per sector. Aanvankelijk vertoonden de aandelenkoersen in de technologie- en energiesector een sterke stijging terwijl de koersen voor consumentenproducten daalden. De koersschommelingen waren in Amerika groter omdat de S&P500 index voor ongeveer 25% bepaald wordt door de technologiesector. In de Europese STOXX600 is dat zo’n 6%. De koersschommelingen per sector zijn sterk bepalend voor het koersverloop van de index als geheel.
Om die reden spreidt Sequoia de portefeuilles over verschillende regio’s en sectoren.

Koersschommelingen door andere factoren

De stijging van de Amerikaanse 10-jaars rente en verhoging van de beleidsrente zorgde voor onrust op zowel de obligatie- als aandelenmarkten. De Italiaanse 10-jaars rente liet na de uitslag van de verkiezingen eerst een stijging zien, maar daalde uiteindelijk toch. In diezelfde periode daalde de Duitse en Nederlandse rente. Samen met berichten over de verminderde economische groei, lagere omzetten en winsten bij toeleveranciers en de politieke impasse rond de Brexit waren de fluctuaties op de markt groot.

Spannend Q4

Het laatste kwartaal was erg spannend. Enkele categorieën binnen de vastrentende waarden sloten het jaar af met een klein positief rendement. De jaarrendementen waren voor de meeste categorieën echter teleurstellend. Het is zeer uitzonderlijk dat zowel aandelen àls obligaties àls sommige grondstoffen een niet-positief jaarrendement hadden. De sectoren technologie en energie daalden uiteindelijk het hardst met 17 respectievelijk 22% (binnen de MSCI World). Met als gevolg een jaarresultaat voor de S&P500 index van -6% en die van STOXX600 -13%.

Positief rendement vermogensbeheer

Wij denken dat een positief rendement met vermogensbeheer heel goed mogelijk is. Als we terugkijken op de afgelopen 39 jaar, is het aantal jaren met een positief rendement groot en bedraagt het gemiddelde rendement 10% (of zelfs meer voor S&P500 index). Bovendien groeit de economie nog steeds. Niet meer zo hard als eerst, maar met een matige inflatie zijn we gematigd positief over de aandelenkoersen. Meer weten? In ons online magazine vindt u uitgebreide informatie over vermogensbeheer in 2018 en onze toekomstvisie.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een korte handleiding.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.