Wat betekent de Brexit voor de beleggingsportefeuille bij Sequoia?

Oorspronkelijk stond de Brexit gepland op 29 maart 2019 23:00 uur Engelse tijd. Inmiddels hebben de EU-landen besloten om de Britse politiek tot 12 april 2019 te geven om tot beslissingen te komen.

Irish Backstop

Het grootste struikelblok is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Europa wil niet dat hier een ‘harde’ grens komt. Hiervoor is een noodplan bedacht: de Irish Backstop. De Irish Backstop houdt in dat er eerst een transitieperiode komt voordat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. In deze periode wordt onderhandeld hoe de grens tussen Ierland en Noord-Ierland eruit gaat zien. Zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk moeten akkoord gaan. Het Verenigd Koninkrijk heeft de mogelijkheid om de transitieperiode te verlengen. Willen ze dat niet en is er geen akkoord, dan blijft het Verenigd Koninkrijk in de EU.

No Deal Brexit

Het Verenigd Koninkrijk kan er ook voor kiezen om helemaal af te zien van een akkoord met Europa. Dat heeft grote gevolgen voor allerlei douaneformaliteiten voor zowel het Verenigd Koninkrijjk als voor alle landen in de EU. De in- en uitvoer van goederen en het verrichten van werkzaamheden vallen dan onder andere regels en worden niet meer via een handelsakkoord afgehandeld. De douaneformaliteiten gaan daardoor veel meer tijd en geld kosten. Ook voor Nederland zijn de gevolgen groot. De Nederlandse vissers zijn hiervan een voorbeeld. Zij vissen namelijk in Britse wateren. Er is veel onzekerheid of zij dit kunnen blijven doen en onder welke voorwaarden.

Uw portefeuille bij Sequoia

Het Britse volk stemde in 2016 via een referendum vóór de Brexit. Vanaf dat moment heeft Sequoia de beleggingen in Britse aandelen afgebouwd. Uiteraard spreiden wij altijd het risico van uw portefeuille, maar nu hebben we binnen alle mandaten het percentage Europese aandelen extra verlaagd. En hebben we het percentage aandelen in andere regio’s verhoogd.

Europese aandelen

Het afbouwen van het percentage Europese aandelen doen we enerzijds vanwege de onduidelijkheid over de Brexit. Maar ook andere signalen, zoals bijvoorbeeld het renteverloop in Italië, brengen ons ertoe om preventief het percentage Europese aandelen te verlagen. Per slot van rekening is dat ons vak en mag u van ons verwachten dat we ter zake kundige maatregelen nemen. Zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Brexit of No (Deal) Brexit!

Nieuwsgierig hoe wij uw portefeuille behoeden voor de nadelige gevolgen van de Brexit? Neem vandaag nog contact met ons op!

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een korte handleiding.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.