Duurzaam beleggen

Beleggen in bedrijven die op een positieve manier bijdragen aan een duurzame wereld, staat volop in de belangstelling. Steeds meer mensen willen duurzaam beleggen. De mogelijkheden om duurzaam te beleggen nemen toe en het rendement is vergelijkbaar met dat van niet duurzame beleggingen (zie hieronder). Waar moet u op letten wanneer u duurzaam gaat beleggen? Wij leggen het u graag uit.

Wat is duurzaam?

Het klimaat speelt bij duurzaam beleggen een belangrijke rol. Het terugdringen van de CO2 uitstoot en de energietransitie zijn hier voorbeelden van. Veel bedrijven rapporteren met welk percentage zij de CO2 uitstoot hebben verminderd. Ook zien we veel duurzame energiewinningsprojecten (zon, wind, aardwarmte) waarin u kunt investeren. Maar naast het klimaat gaat duurzaam investeren ook over ethische waarden en integriteit. Hoe gaat het bedrijf om met mens en maatschappij? Voordat u duurzaam gaat beleggen, bepaalt u daarom eerst welke duurzaamheidscriteria voor u belangrijk zijn.

De mate van duurzaamheid: van traditioneel beleggen naar impact beleggen

De mate van duurzaamheid en het financieel rendement zijn onderscheidende invalshoeken bij duurzaam beleggen. Zo wordt bij traditioneel beleggen minder gekeken naar duurzaamheidsaspecten, maar meer naar het financieel rendement. Bij verantwoord beleggen wordt al iets meer rekening gehouden met duurzaamheid; bedrijven met omstreden activiteiten worden uitgesloten. Dit kunnen bijvoorbeeld wapen- en tabaksproducenten zijn, olie en mijnbouwbedrijven of bedrijven die door schandalen in het nieuws zijn gekomen. Nog een stap verder gaat duurzaam beleggen, want dan wordt gekeken naar de impact op mens, milieu en maatschappij. Het financieel rendement is hierbij nog steeds belangrijk, maar de duurzaamheidscriteria wegen zwaarder dan bij verantwoord beleggen. Met impact beleggen proberen beleggers vooral meetbare duurzaamheidsdoelen te behalen. Het financieel rendement is hierbij minder van belang.

Meten van duurzaamheid

Het is niet altijd even eenvoudig om bedrijven met elkaar te vergelijken, zeker als het om duurzaamheid gaat. Een veelgebruikte manier is om de ESG risicoscores met elkaar te vergelijken. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Bij deze methode worden de risico’s op het gebied van mens, milieu en maatschappij vastgesteld en bekeken in welke mate het bedrijf deze risico’s beperkt. Hoe lager het risico, hoe duurzamer het bedrijf is.

Duurzaam beleggen en rendement

Duurzaam beleggen houdt rekening met ethische waarden en dat is voor veel beleggers de reden om te investeren in duurzame beleggingsproducten. Bedrijven die niet integer handelen, worden om dezelfde reden door beleggers afgestraft. Lang was de gedachte dat duurzame beleggingen minder rendement zouden opleveren. Op basis van diverse studies constateren wij dat het rendement soms zelfs beter kan zijn dan dat van niet duurzame beleggingen. Wilt u graag weten welke beleggingsproducten met de aanduiding ‘duurzaam’ passen bij uw beleggingsdoel en risicoprofiel ? Lees dan ons artikel over duurzame beleggingen of bel of mail ons even. Wij helpen u graag bij het vaststellen van een duurzame beleggingsstrategie . Bekijk ook ons duurzaam beleggingsbeleid.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.